1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työväenpuolue (UK)

Britannian työväenpuolue hyväksyy brexitin, mutta kosiskelee myös EU-eron vastustajia

Työväenpuolue (UK)
Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn.Will Oliver / EPA

Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn pitää tänään tiistaina puheen, jossa hän selvittää puolueensa asennoitumista maansa eroon EU:sta. Puoluetoimisto on kertonut etukäteen puheen sisällön ja siitä uutisoivat mm. The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun) ja talousuutistoimisto Bloomberg (siirryt toiseen palveluun).

Kesän kansanäänestyksessä työväenpuolue asettui kannattamaan Britannian pysymistä EU:ssa. Kun äänestyksen tulos oli päinvastainen, puolue on joutunut hakemaan linjaansa.

Gorbyn pitää tänään Peterborough'ssa, Itä-Englannissa puheen, jossa hän toteaa, että Britannian on ehkä parempi siirtyä EU:n ulkopuolelle, mutta puolue haluaa silti pitää kiinni eräistä EU:n mukanaan tuomista eduista.

Britannian työväenpuolue ei ole täysin sitoutunut EU:n periaatteeseen työvoiman vapaasta liikkuvuudesta, Corbyn muotoilee. Maahanmuuton säännöt tulevat olemaan eroneuvottelujen asialistalla, hän toteaa.

Corbyn kuitenkin painottaa, ettei Britannialla ole varaa menettää yritystensä vapaata pääsyä EU:n yhteismarkkina-alueelle.

Työväenpuolueen johtaja uskoo, että Britanniassa ongelmalliseksi koettu ulkomaisen työvoiman maahanmuutto saadaan vähenemään, kun palkkojen ja työolojen huononnukset estetään, tukitaan työvoiman siirtymisen porsaanreiät ja lopetetaan työpaikkojen laajamittainen mainostaminen ulkomailla.

Hallituksen arvostelua

Vaikka työväenpuolue hyväksyykin brexitin, se arvostelee eroneuvotteluihin valmistautuvaa, konservatiivijohtoista hallitusta erosuunnitelman puuttumisesta.

– Meillä ei ole vieläkään hallituksen suunnitelmaa. Koskaan toisen maailmansodan jälkeen ei Britannian johtava eliitti ole asettanut maata yhtä holtittomalla tavalla uhanalaiseen asemaan, Corbyn lataa.

Corbyn syyttää hallitusta myös lupauksensa rikkomisesta liittyen kansallisen terveysjärjestelmän (NHS) huonoon tilaan. Ennen eroäänestystä brexitiä kannattanut nykyinen ulkoministeri Boris Johnson lupasi hallituksen satsaavan 350 miljoonaa puntaa viikossa (noin 400 miljoonaa euroa) terveyspalveluiden parantamiseen, jos kansa hyväksyy brexit-äänestyksen. Corbyn lupaa laittaa NHS:n kuntoon, jos puolue pääsee valtaan.

Lue seuraavaksi