Koeostot paljastivat puutteita nuuskan valvonnassa – Järjestö: Uusi laki ei hillitse tuontia

Syöpäjärjestöt teki syksyllä neljä koeostoa ruotsinlaivoilla. Jokaisella kerralla testaaja onnistui ostamaan nuuskaa selvästi yli rajoitusten.

nuuska
Nuuskaa rasiassa
Tupakkalain mukaan matkailija saa tuoda omaan käyttöönsä nuuskaa korkeintaan 1 000 grammaa vuorokaudessa.Mika Viljanen / Yle

Uusi tupakkalaki ei hillitse nuuskan maahantuontia, arvioi Syöpäjärjestöt. Se uskoo, että rasia- ja nikotiinimäärissä mitattuna nuuskan maahantuonti kasvaa Ruotsista esimerkiksi Suomen pohjoisrajan tuntumasta ja ruotsinlaivoilta.

Elokuussa voimaantulleen uuden tupakkalain mukaan matkailija saa tuoda nuuskaa aiempaa vähemmän eli 1 500 gramman sijaan 1 000 grammaa vuorokaudessa, mutta samalla rasiamääräisestä rajoituksesta luovuttiin. Aiemmin nuuskaa sai tuoda enintään 30 kappaletta 50 gramman rasioissa, mikä sekin teki yhteensä 1 500 grammaa.

Syöpäjärjestöjä edustavan ylilääkäri Eeva Ollilan mukaan uuden lain seurauksena pussinuuskan tuonti käytännössä kuitenkin jopa helpottui. Näin siksi, että pussinuuskaa myydään noin 25 gramman rasioissa ja koska rasioita sai aiemmin tuoda enintään 30, rajoittui määrä käytännössä 750 grammaan.

– Kun rasiarajoitus poistui, on usein mahdollista tuoda nuuskaa enemmän kuin ennen, Ollila sanoo.

Syöpäjärjestöjen mukaan markkinoille on myös tullut uusia tuotteita, joissa kevyeen rasiaan on pakattu nikotiinimäärältään erittäin vahvaa nuuskaa.

Syöpäjärjestöt julkisti keskiviikkona niin sanotun nuuskaselvityksen, jonka se teki uuden tupakkalain voimaantulon jälkeen. Se teki vastaavanlaisen selvityksen myös vuonna 2015.

Syöpäjärjestöt on järjestö, jossa ovat mukana Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö.

STM: Vähentää ainakin laillista maahantuontia

Uuden tupakkalain tarkoitus on kannustaa lopettamaan tupakkatuotteiden käyttöä ja estää nuoria edes aloittamasta.

Nuuskan tuontimäärän alentamisella halutaan vähentää nuuskan maahantuontia, kertoo johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Paaso uskoo, että uusi maahantuontiraja vähentää ainakin laillista nuuskantuontia, mutta laiton tuonti etenkin pohjoisrajalla on vaikeampi ilmiö.

Lainvalmistelun yhteydessä keskusteltiin myös siitä, voitaisiinko rajoittaa Suomeen tuotavan nuuskan nikotiinimäärää, mutta asia ei tuolloin edennyt.

Järjestö teki koeostoja ruotsinlaivoilla

Syöpäjärjestöt teki viime vuoden syyskuussa tupakkalain uudistuksen jälkeen myös yhteensä neljä nuuskan koeostoa ruotsinlaivoilla. Järjestön mukaan joka kerralla nuuskaa myytiin selvästi maahantuontimääräykset ylittäviä määriä.

– Jokaisessa koeostossa ostettiin ainakin 2 000 grammaa nuuskaa kerralla. Kertaakaan ei ollut ongelmaa ostamisessa eikä kertaakaan kysytty maihinnousukorttia, ylilääkäri Ollila kertoo.

Vähintään voidaan sanoa, että valvonta ei ole riittävää, hän katsoo.

Tupakkalain valmistelun yhteydessä laivanvarustamot lupasivat merkitä nuuskan myynnin maihinnousukorttiin.

Nuuskan myyntiä selvitettiin myös muualla molempina vuosina. Järjestöt eivät havainnointien yhteydessä huomanneet, että Ruotsissa rajan tuntumassa Haaparannassa ja Uumajan laivaterminaaleissa olisi kerrottu Suomen maahantuontimääräyksistä.

Lain mukaan näin ei tarvitsekaan toimia, sillä Ruotsin maaperällä saa myydä nuuskaa ottamatta huomioon Suomen maahantuontirajoituksia. Ollilan mielestä Suomen rajoituksista olisi kuitenkin hyvä kertoa, kun kauppaa käydään rajan tuntumassa.