Hallinto-oikeuden emeritusprofessori: "Ratkaisevaa on, millä tavoin Sipilä on osallistunut asian eteenpäin viemiseen Intiassa"

Turun yliopiston hallinto-oikeuden emeritusprofessori Heikki Kullan mielestä pääministeri Juha Sipilän tuorein lobbaussotku on mutkikas.

Juha Sipilä
Juha Sipilä.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on viime helmikuussa Intiassa tekemällään vienninedistämismatkalla mahdollisesti edistänyt lastensa osittain omistaman Chempolis-yrityksen asioita. Virallisen Team Finland-Intia -vierailun tarkoituksena oli edistää suomalaisten yritysten liiketoimintaa Intiassa. Asiasta kertoi ensin Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Radio Suomen Ajantasan puhelimitse tavoittama Turun yliopiston hallinto-oikeuden emeritusprofessori Heikki Kulla pitää tapausta mielenkiintoisena. Hänen mukaansa on kuitenkin eroa ulkopolitiikan hoidon ja kotimaisten asioiden hoidossa, ja tilanne on nyt hieman mutkikkaampi kuin jos olisi toimittu valtioneuvostossa normaalilla tavalla.

Hallintoasian käsittelystä ei ole kysymys, joten normaalit hallintovirkamiehen jääviyskriteerit eivät tähän sovellu.

– Kyse on yleisen puolueettomuusvaatimuksen noudattamisesta. Suomessa on yleinen valtiosääntöperiaate, että julkisia asioita hoidettaessa pitää toimia puolueettomasti, toteaa Kulla.

Sipilä on kertonut, että Intiassa pääministerien tapaamisessa on ollut esillä suomalainen biotalousosaaminen vain yleisesti.

– Ratkaisevaa on millä tavoin Sipilä on osallistunut asian eteenpäin viemiseen Intiassa. Jos hän on vain yleisellä tasolla siellä keskustellut, siinä ei välttämättä ole huomautettavaa, pohtii Kulla.

Yritysjohtajataustalla vaikutus

Kullan mielestä Sipilän olisi kuitenkin tullut olla tietoinen Chempoliksen erityisasemasta. Hänen olisi ollut syytä ilmoittaa etukäteen matkalle osallistujia ja valtioneuvostolle tilanteesta.

– Pääministerillä ei ehkä ole ollut täysin selvää kuvaa, millä tavoin lähisukulaisten asema vaikuttaa näissä julkisissa asioissa.

Kulla arvelee, että taustalla vaikuttaa Sipilän yritysjohtajatausta.

– Ote on vähän erilainen kuin hallinnosta tulleilla ministereillä. Yleensä virkamiehillä ja tuomareilla hälyttää heti, jos joku lähisukulainen edes välillisesti on mukana ja silloin automaattisesti jäävää itsensä. Suomessa yleensä ollaan melko hyvin selvillä asiasta, arvioi Kulla.

– Ääritapauksessa voidaan nähdä virka-aseman väärinkäyttämisenä, mikä on rangaistavaa lain mukaan. En väitä, että siitä on nyt kyse, painottaa emeritusprofessori Heikki Kulla.

Lue myös: IL: Pääministeri Sipilä lobbasi biotalousosaamista Intiassa – lasten osin omistama yritys sai jättiprojektin