Keminmaan keskusta tulkitsee: Väyrynen on eronnut keskustasta – ei päässe kuntavaaliehdokkaaksi?

Vielä marraskuussa Paavo Väyrynen kelpasi Keminmaan keskustan kuntavaaliehdokkaaksi.

Keminmaa
Paavo Väyrynen.
Jarno Kuusinen / All Over Press

Keskustan Keminmaan kunnallisjärjestön johtokunta tulkitsee, että keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen on itse eronnut keskustasta.

Tulkintaa perustellaan sillä, että Väyrynen on perustanut toisen puolueen, jonka jäseneksi hän on liittynyt, vaikka keskustan jäsen ei voi puolueen sääntöjen mukaan kuulua kahteen puolueeseen.

– Kun lukee puolueen säännöt moneen kertaan ja tutustuu tilanteeseen, niin todetaan, että käytännössä henkilö on eronnut keskustasta, kun hän on perustanut toisen puolueen ja siihen liittynyt, sanoo johtokunnan puheenjohtaja Tuula Eilittä.

Marraskuussa Väyrynen kelpasi keskustan ehdokkaaksi

Vielä marraskuussa tilanne oli toinen, kun Eilittä tarjosi Väyryselle mahdollisuutta lähteä keskustan kuntavaaliehdokkaaksi.

– Meillä oli valtuuston kokous, jonka jälkeen annoin Väyryselle lapun kuntavaaliehdokkuudesta. Silloin ei ollut olemassa vielä tätä toista puoluetta. Väyrynen sanoi, että kansalaispuolue todennäköisesti rekisteröidään. Sanoin silloin, että sitten tilanne muuttuu, Eilittä kertoo.

Eilitän mukaan uuden puolueen rekisteröinti tuli yllättävän äkkiä.

Tilanne on se, että hän ei keskustan ehdokkaana todennäköisestikään ole.

Tuula Eilittä

– Ja sitä kautta tilanne on toinen, hän toteaa.

Tämän hetken tilanteen Eilittä muotoilee niin, että näyttää siltä, että Väyrynen ei ole kevään vaaleissa keskustan ehdokkaana. Jonkinlainen portti vaikuttaa kuitenkin olevan ainakin hiukan raollaan.

– Meillähän on mahdollisuus vaaliliittoihin, mutta tällaisista ei ole vielä keskusteltu. Tällä hetkellä tilanne on se, että hän ei keskustan ehdokkaana todennäköisestikään ole.

Mitä tehdään Väyrysen yhdistykselle

Väyrynen kuuluu keskustaan Keminmaan keskustaseuran kautta. Väyrynen on itse perustanut kyseisen seuran ja on sen puheenjohtaja.

Eilitän mukaan vielä on ratkaisematta se, mitä tehdään Keminmaan keskustaseuralle.

– Se ratkaistaan kunnallisjärjestön yleisen kokouksen kautta.

Keskustaseuran erottaminen voi edetä aina puolue-elimiin asti.

– Meidän on laitettava se liikkeelle, sitten se menee piirin käsittelyyn ja tarvittaessa asian käsittely menee keskustan puolue-elimiin.

Keskustan Keminmaan kunnallisjärjestön tulkinnasta uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Kaleva (siirryt toiseen palveluun).