Autokoulu peri paperilaskusta kahdeksan euroa – Kuluttajariitalautakunta ärähti

Paperilasku ei voi ilman erityistä syytä maksaa enempää kuin maksumuistutuksesta perittävä viisi euroa.

laskutus
Paperilasku.
Juha Kivioja / Yle

Kuluttajariitalautakunta (siirryt toiseen palveluun) on asettanut katon paperilaskun hinnalle. Lautakunnan päätöksen mukaan paperilaskusta voi pääsääntöisesti periä korkeintaan viiden euron laskutuslisää.

– Viisi euroa on lautakunnan näkökulmasta maksimi. Kaksi, kolme euroa voi periä ilman, että näyttää erityisiä kustannuksia aiheutuneen, sanoo kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.

– Jos yrittäjä haluaa periä enemmän kuin tämän tavanomaisen määrän, niin yrittäjän pitää pystyä näyttämään, että sille on aiheutunut jotain erityistä paperilaskuttamisesta.

Viisi euroa on lautakunnan näkökulmasta maksimi.

Pauli Ståhlberg

Lautakunta ei pidä perusteltuna sitä, että paperilaskusta voitaisiin vaatia suurempaa hintaa kuin kirjallisesta maksumuistutuksesta. Laki sallii viiden euron muistutusmaksun perimisen.

Autokoulu peri paperilaskusta 8 euroa

Kuluttajariitalautakunta puuttui laskutuslisän suuruuteen tapauksessa, jossa vantaalainen autokoulu peri oppilaaltaan paperilaskusta kahdeksan euron laskutuslisän. Lautakunnan mielestä summa oli kohtuuton.

Autokoulu perusteli maksua sillä, että paperilaskun lähettäminen aiheuttaa lisäkuluja yritykselle. Niitä koituu yrityksen mukaan muun muassa tulostamisesta, painatuksista, kirjekuorista ja postimaksuista.

Yrittäjän pitää pystyä näyttämään, että sille on aiheutunut jotain erityistä paperilaskuttamisesta.

Pauli Ståhlberg

Paperilaskujen vuoksi on myös tehtävä ylimääräistä työtä kuten laskujen taittelemista ja postittamista.

Autokoulu perusteli hintaa myös vertailulla muiden yritysten paperilaskukäytäntöihin.

Kohtuuttoman lisän voi riitauttaa

Kuluttajariitalautakunta katsoi, että autokoulu ei ollut esittänyt tarkempaa selvitystä siitä, mitkä paperilaskun lähettämisen todelliset kulut olivat olleet.

Lautakunnan päätöksen mukaan autokoululla on oikeus periä laskutuslisää kaksi euroa laskulta. Lautakunta suosittaa, että autokoulu palauttaa oppilaalle liikaa perittyjä maksuja.

Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.
Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.Juha Kivioja / Yle

.

Paperilaskuista maksava voi vaatia hinnan kohtuullistamista kuluttajariitalautakunnan ratkaisuun vedoten.

– Kyllä se on ihan mahdollista tähän meidän ratkaisuun vedoten tehdä näin, jos paperilaskusta veloitetaan enemmän kuin tavanomainen kaksi, kolme euroa ilman mitään näyttöä, että yrittäjälle olisi aiheutunut erityisiä kustannuksia. Tai puhumattakaan, että veloitetaan yli viittä euroa, niin toki kuluttaja voi riitauttaa sen asian.

Korkein oikeus salli lisämaksun perimisen

Korkein oikeus linjasi (siirryt toiseen palveluun) elokuussa 2016 , että elinkeinonharjoittajalla on oikeus periä paperilaskusta lisämaksua. Päätös koski teleyhtiö Elisan veloittamaa 1,90 euron maksua.

Korkein oikeus ei pitänyt maksua kohtuuttomana. Se ei kuitenkaan ottanut tarkemmin kantaa maksujen suuruuteen.

Voidaan sopia, että paperilaskusta ei veloiteta mitään.

Pauli Ståhlberg

Korkein oikeus perusteli ratkaisuaan muun muassa sillä, että kuluttajalla on mahdollisuus myös maksuttomaan laskutustapaan.

Paperilaskuna toimitettavista sähkölaskusta (siirryt toiseen palveluun) ei kuitenkaan saa periä kuluja, sillä sähkömarkkinalain mukaan kuluttajalla on oikeus saada laskunsa maksutta. Muidenkin alojen yrityksen voivat jättää halutessaan kulut perimättä.

– Voidaan sopia, että paperilaskusta ei veloiteta mitään. Sehän on ihan selvä, sanoo kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.