Lasketteluturmat vähentyneet viidenneksen – myös turvavarusteiden käyttö kasvussa

Rinteissä sattuneiden tapaturmien määrä on vähentynyt roimasti. Toki laskettelijoidenkin määrä on notkahtanut, mutta se ei yksin pysty selittämään turmien määrän laskua.

laskettelurinteet
Isä ja poika laskettelurinteessä
Risto Puolimatka / Yle

Neljän talven aikana rinteissä sattuneiden tapaturmien määrä väheni noin 20 %. Talvella 2011–12 sattui 2370 tapaturmaa, kun taas neljä vuotta myöhemmin erilaisia loukkaantumisia kirjattiin 1900. Samalla aikavälillä myös laskettelijoiden määrä väheni jonkin verran, mutta turmat vähentyivät vielä jyrkemmin. Laskettelijoiden määrä väheni kymmenkunta prosenttia. Tiedot ilmenevät Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen tilastoista.

Hiihtokeskusyhdistys vertaa mielellään turmien määrää koteihin ja työpaikkoihin: yli 15-vuotiaille sattui 321 000 kotitapaturmaa ja työtapaturmia kirjattiin 100 000.

Turvavarusteet yhä suositumpia

Kun laskettelurinteiden tapaturmien määrä on vähentynyt, turvavarusteiden käyttö on lisääntynyt. Turmissa mukana olleista vuosikymmenen alussa käytti kypärää 73 % ja viime talvena kypärä oli 86 %:lla.

– Voisin sanoa että ehkä jopa enemmänkin, sanoo myyntivastaava Jouni Hyle mikkeliläisestä Ski Tornimäestä.

Hyle arvioi, että 90–95 % laskettelijoista käyttää nykyisin kypärää.

Tornimäellä käy myös 31 vuotta laskettelua harrastanut Mikko Valkonen. Hänellä itselläänkin on nyttemmin kypärä ja lapsilla se on ollut alusta lähtien.

– Turvallisuuden takia ja se on paras hattu muutenkin. Päässä se on lämmin ja tuuli ei käy, Valkonen sanoo.

Myös Hyle kehuu sitä, että kypärät ovat kehittyneet koko ajan mukavammiksi ja niitä voi käyttää pipon korvikkeena.

– Kun laitetaan vielä lasit niin se on melko lämmin paketti, Hyle sanoo.

Hyle uskoo, että kypärän käyttöä suositellaan tulevaisuudessa "mutkan kautta" silläkin, että yhä useammin kypärän hinta kuuluu vuokravälineiden kokonaisuuteen.

– Selkäpanssari on yleistynyt kovasti, etenkin freestylelaskijat käyttävät todella paljon. Kaveri joka on tottunut käyttämään selkäpanssaria, ei luovu siitä, Hyle on pannut merkille.

Verrattomasti yleisin tapa loukata itsensä on kaatua rinteessä, niitä oli 85 % kaikista rinneturmista. Yleisimmin kaatuja loukkaa polvensa (23 % tapaturmista), ranteensa (15), päänsä (12,5) tai olkapäänsä (11).

Venäläiset edelleen kurittomia

Mikkelin Tornimäestä löytyy vahvistus epäilylle, että venäläiset ovat laskijoina oman tiensä kulkijoita. Kypärää ei ole likikään niin usein kuin suomalaisilla jos kohta heilläkin koko ajan enemmän. Laskettelusäännöistä pitää käydä silloin tällöin huomauttamassa.

– Kieltämättä vähän villi, Hyle luonnehtii venäläistä laskijaa.

Jos laskettelu menee liian villiksi, Tornimäen henkilökunta puuttuu siihen ja koettaa neuvoa ja opastaa, jopa komentaa. Etenkin syöksylaskun kiellosta joutuu joskus huomauttamaan.