Tietovuotoepäilystä vapautettu Lulu Ranne syyttää poliitikkoja ja virkamiehiä poliittisesta ajojahdista

Perussuomalaisten Lulu Ranne syyttää paikallispoliitikkoja ja virkamiehiä poliittisesta ajojahdista. Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala kiistää väitteen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio taas pitää tilannetta ikävänä.

Hämeenlinna
Nainen antamassa lausuntoa ylen mikrofonille
Lulu Ranne pääsi maanantaina puolen vuoden tauon jälkeen mukaan Hämeenlinnan kaupunginhallituksen kokoukseen.Timo Leponiemi / Yle

Perussuomalaisten hämeenlinnalainen paikallispoliitikko Lulu Ranne on saanut kahdesti lyhyen ajan sisällä mukavaa postia.

Joulukuun puolessa välissä korkein hallinto-oikeus kielsi Ranteen luottamustoimista pidättämisen täytäntöönpanon.

Onhan tämä ollut rankkaa, että syyttömänä joutuu julkisesti leimatuksi rikolliseksi.

Lulu Ranne

Viime viikon torstaina kihlakunnansyyttäjä puolestaan kertoi, ettei ole löytänyt todennäköisiä syitä virkasalaisuuden tai virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Lulu Ranteen epäiltiin paljastaneen salassa pidettäviä tietoja kaupunginhallituksen kokouksesta liittyen Sunny Car Centerin rahoitusjärjestelyihin.

Ranne oli hyllytettynä kaupungin luottamustoimista kesästä saakka. Hän palasi maanantaina tehtäviinsä ja istui jälleen kaupunginhallituksen kokouksessa.

– Onhan tämä ollut rankkaa, että syyttömänä joutuu julkisesti leimatuksi rikolliseksi, kertoo Ranne.

Ranne ei aio jättää asiaa tähän

Hän ei aio jättää tapausta vielä tähän, vaan aikoo käydä huolella läpi kaiken materiaalin vielä kerran. Sitä ennen on kuitenkin odotettava hallinto-oikeuden lopullinen päätös valitukseen, jonka hän teki kaupunginvaltuuston kesäkuun päätöksestä.

Tässä on valjastettu viranhaltijat toimimaan poliittisten päämäärien edestä.

Lulu Ranne

Tällöin valtuusto päätti pidättää Ranteen luottamustoimistaan poliisitutkinnan ja mahdollisen oikeudenkäynnin ajaksi.

– Toki nyt kun syyttämättäjättämispäätös vetää maton koko tältä prosessilta lopullisesti alta, niin sieltähän pitäisi tulla nopeasti päätös, Ranne uumoilee.

Hyllyttämisestään Lulu Ranne syyttää paikallisia poliitikkoja.

– Tässä on kyse poliittisesta ajojahdista. Tässä on valjastettu viranhaltijat toimimaan poliittisten päämäärien edestä. Poliittisesti on saneltu, mikä on se päämäärä, mihin pitää päästä, ja keinoja kaihtamatta, Ranne jyrähtää.

Torstaina antamassaan tiedotteessa hän nimeää ajojahdin johtajiksi Iisakki Kiemungin (sd.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution (kok.). Ylimpinä viranhaltijoina ovat prosessin aikana toimineet kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

Aiotko hakea korvauksia?

– Kun on laiminlyöty tällä tavoin Suomen lakeja, niin kyllä siitä aina jonkinlainen korvaus kuuluu. Jatkotoimenpiteistä teen linjaukset vasta myöhemmin.

Kaupunginjohtaja haluaisi jo pisteen

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala toivoo, että tuleva hallinto-oikeuden päätös olisi samalla päätös koko jupakalle.

– Toivon, että piste on tässä. Tämä prosessi on käsitelty loppuun, asia on nyt tutkittu. On ollut kaikkien kannalta oikeudenmukaista, että tämä on käyty läpi.

Kaupunki ei ryhdy mihinkään jatkotoimiin.

Timo Kenakkala

Syyttäjän päätöksen jälkeen Hämeenlinnan kaupunki voisi asianomistajana käyttää omaa syyteoikeuttaan, mutta tähän kaupunki ei Kenakkalan mukaan lähde.

– Kaupunki ei ryhdy mihinkään jatkotoimiin.

Oliko kyse poliittisesta ajojahdista?

– Ei missään nimessä, Timo Kenakkala painottaa.

Sari Rautio: "Ikävä tilanne"

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio painottaa puolestaan asiakysymyksiin keskittymistä.

– Meillä on kaupunginhallituksella 16 kokousta tänä keväänä, ajattelin keskittyä niihin asioihin.

Raution mukaan työskentelyvälit ovat olleet koko ajan asialliset.

– Ehkä tämä on sitä politiikkaa, näin nämä asiat koetaan, mutta faktojen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Ikävä tilanne, toivottavasti ei ikinä toistu kenellekään.

Ranteen ajojahtiväitettä hän kommentoi toivoen avointa kasvokkain keskustelua.

– Olen tottunut siihen, että aikuiset ihmiset keskustelevat asioista nokakkain, varsinkin, kun viikoittain työskennellään yhdessä.