Joku ruokkii rottia Aleksis Kiven patsaalla, Helsingin kaupunki ymmällään – "Pähkähullua toimintaa"

Helsingin rakennusvirasto päättää vielä tässä kuussa, miten Rautatientorin rottaongelmaan puututaan.

tuhoeläimet
Yle Helsinki: Aleksis Kiven patsaalla vilisee rottia
Yle Helsinki: Aleksis Kiven patsaalla vilisee rottia

Helsingin rakennusvirastossa suunnitellaan paraikaa torjuntatoimia Rautatientorin rottaongelman selättämiseksi.

Erityisesti Aleksis Kiven muistopatsaalla on vilissyt viime kuukausina paljon rottia ja syykin on rakennusviraston puistovastaavan Pekka Engblomin mukaan selvä: joku ruokkii rottia tahallaan.

Engblom itse kuuli asiasta ensimmäistä kertaa viime kesänä.

– Sain tietää, että sinne käydään heittämässä ruokaa sen takia, että saadaan rotat ulos kolosta. Sitten otetaan videota ja se postataan YouTubeen ja muualle nettiin.

Rottia vilisee laajalti ympäri Helsinkiä, mutta Engblom pitää Aleksis Kiven patsaan ympäristöä poikkeustapauksena. Yleensä rottia ei ole ruokittu tarkoituksellisesti, vaan rottaongelma on saattanut pulpahtaa pinnalle muiden eläinten, lähinnä lintujen ruokinnan yhteydessä. Tällöin tarkoitus ei ole ollut syöttää juuri rottia.

Aleksis kiven -patsas Helsingissä.
Aleksis Kiven patsas.Seppo Sarkkinen / Yle

– Nyt jotkut kuitenkin syöttävät rottia varta vasten, liharuualla ja kaikella muulla. Penäisin tässä jonkinlaista kuntalaisvastuuta, Engblom sanoo.

Aleksis Kiven patsaan rottaongelmasta on kirjoittanut aiemmin ainakin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) (3.1.2017 (siirryt toiseen palveluun) ja 21.12.2016 (siirryt toiseen palveluun)). Uutisoinnin jälkeen rottahavaintoja on tulvinut rakennusvirastoon muualtakin, esimerkiksi Kallion alueelta.

Professori: Esimerkki siitä mihin typerä käytös voi johtaa

Luonnonvarakeskuksen metsäeläintieteen professori, jyrsijätutkija Heikki Henttonen on seurannut Rautatientorin alueen rottakeskustelua ihmeissään. Se, että rottia ruokitaan tarkoituksella, on hänen mielestään erikoista – vähintäänkin.

– Hulluutta on monenlaista. Täysin pähkähullua toimintaa, kuuluu Henttosen arvio.

– Tietysti joku voi tykätä, että ne ovat söpönnäköisiä, kun ne siinä patsaan juurella kurkkivat, mutta kyllä tämä on tosielämästä vieraantumista, jos villirottia ruokitaan ja hyysätään.

Rotista ei ole koskaan mitään hyötyä, hän toteaa. Ne ovat tuholaisia monessakin suhteessa.

– Rotat likaavat ja voivat levittää monia tauteja. Aina, kun on rottia, on olemassa infektioriski.

Henttonen ei kuitenkaan pidä Aleksis Kiven patsaan tilannetta suurena uhkana.

– Ennemminkin se on esimerkki siitä, mihin typerä käyttäytyminen voi johtaa. Jos näitä asioita ei ymmärretä, tulee tällaisia tilanteita; Helsingin keskeisellä paikalla rotat pyörivät jaloissa sen takia, että joku käy ruokkimassa villirottia. Eihän siinä ole mitään tolkkua.

"Urbaanilla alueella on yhtä paljon rottia kuin ihmisiäkin"

Rakennusvirasto päättää tammikuun aikana, miten rottaongelmaan on tarkoitus puuttua. Millaisia torjuntatoimet ovat, sitä ei vielä tiedetä.

– Olemme saaneet yhteydenottoja torjuntafirmoilta. Tutkimme nyt, millaista kampanjaa rupeamme käynnistämään, Engblom kertoo.

– Useimpien mielipiteiden mukaan tämä ei ratkea sillä, että torjuntatoimia tehdään pistemäisesti yksittäisissä kohteissa, vaan hallintaan pitäisi ottaa kerralla vähän isompi alue.

Tämä taas edellyttäisi, että myös ympäröivät kiinteistöt lähtisivät mukaan operaatioon.

– Emme me ketään voi velvoittaa tällaiseen, mutta ainakin neuvottelut kannattaa käynnistää ja tutkia asiaa.

Rottien kokonaismäärästä Helsingissä ei ole Engblomin mukaan tarkkaa tietoa. Nyrkkisääntö kuitenkin on olemassa.

– On sanottu, että urbaanilla alueella on suunnilleen yhtä paljon rottia kuin on ihmisiäkin.

Rottien tahalliseen ruokintaan voitaisiin periaatteessa puuttua myös muuten kuin vain rottia myrkyttämällä, Engblom sanoo.

– Siihen voidaan suhtautua roskaamisrikoksena. Kyse on kuitenkin kaupungin ympäristökeskuksen valvottavasta asiasta, ei rakennusviraston.