1. yle.fi
  2. Uutiset

Oikeusasiamies pyytää Sipilältä uutta Terrafame-selvitystä

Oikeusasiamies haluaa vielä lisää täsmennystä siihen, mitä Sipilä tiesi Kateran ja Terrafamen yhteyksistä, kun valtioneuvosto päätti Terrafamen lisärahoituksesta.

Terrafame
Pääministeri Juha Sipilä Terrafamen tehtaalla 14.11.2016
Pääministerin Terrafame-pipo. Piposta tuli kuuluisa. Jonna Karjalainen / Yle

Eduskunnan oikeusasiamies vaatii pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) uutta lausuntoa Sipilän enojen ja serkkujen omistaman konepajayhtiö Katera Steelin ja valtionyhtiö Terrafamen yhteyksistä. Lisäselvityksen takaraja on perjantaina 13. tammikuuta.

Täsmennyspyyntö liittyy ajoitukseen. Oikeusasiamies haluaa tietää tarkasti, milloin pääministeri sai ensi kertaa vihiä Terrafamen ja Kateran välisestä urakkasopimuksesta.

Joulukuussa oikeusasiamiehelle antamassaan selvityksessä Sipilä kertoi, ettei tiennyt Kateran ja Terrafamen yhteyksistä, kun talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli Terrafamen 100 miljoonan euron pääomitusta viimeisen kerran 11. marraskuuta.

Sipilä kertoo saaneensa tiedon Kateran ja Terrafamen "mahdollisesta yhteistyöstä" 17. marraskuuta Kansan Uutisten juttuun (siirryt toiseen palveluun) liittyvästä haastattelupyynnöstä.

Valtioneuvosto päätti kuitenkin Terrafamen rahoituksesta lopullisesti vasta valtioneuvoston yleisistunnossa 18. marraskuuta. Oikeusasiamies haluaa nyt tietää, oliko Sipilä tuolloin tietoinen myös haastattelupyynnön sisällöstä, joka liittyi Kateran ja Terrafamen yhteyksiin.

Sipilän lisäselvitys ei riittänyt

Kyseessä on jo kolmas lausunto, jonka Sipilä antaa asiasta oikeusasiamiehelle.

Viime tiistaina peräkkäisiin päivämääriin kiinnittivät huomiota myös kaksi Ylen haastattelemaa oikeusoppinutta. Sen jälkeen Sipilä täydensi (siirryt toiseen palveluun) oma-aloitteisesti oikeusasiamiehelle antamaansa lausuntoa lisäselvityksellä. Hän kiisti tienneensä yhteydestä 18. marraskuuta.

Alun perin selvityspyyntöjen syynä olivat oikeuskanslerille tulleet 20 kantelua, joissa epäiltiin, oliko Sipilä esteellinen päättäessään Terrafamen lisärahoituksesta.

Asia siirrettiin oikeusasiamiehen ratkaistavaksi. Oikeusasiamies tekee ratkaisun aikaisintaan ensi viikolla.

Lue seuraavaksi