Tyksin tutkimusrahoitukseen 2,6 miljoonaa

Muun muassa vakavien mielenhäiriöiden tutkimus ja mikrobisto- ja probioottihoidon tutkiminen saivat rahoitusta.

tutkimus
Mikroskooppi.
Simo Pitkänen / Yle

Tyksin erityisvastuualueen tutkimusrahoitukseen on saatu valtiolta 2,6 miljoonaa euroa. Suurimmat apurahat tulivat muun muassa vakavien mielenterveyshäiriöiden tutkimusohjelmaan ja varhaisen mikrobisto- ja probioottihoidon tutkimiseen.

Lisäksi rahoitusta tuli muun muassa eteisvärinän ja sydäntoimenpiteiden komplikaatioiden tutkimukseen ja terveydenhuollon kehittämiseen rekisteritiedon avulla.

Yhteensä tukea sai 176 tutkimushanketta tai tutkijaa Tyksin erityisvastuualueella. Heistä 44 valmistelee väitöskirjaansa.

– Terveydenhuollon arjessa tehtävän tutkimuksen rahoittaminen on tärkeää, jotta sairauksien ehkäisy, diagnostiikka ja hoito voitaisiin perustaa tutkitulle tiedolle. Nyt tehdyillä rahoituspäätöksillä luodaan mahdollisuuksia tehdä tutkimustyötä osin vapaana kliinisestä työstä, palkata hankkeisiin tutkijoita ja maksaa esimerkiksi laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava sairaanhoitopiirin tutkimustoimistosta sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Jaettavana oleva valtion osoittama tutkimusrahoitus on supistunut viime vuosina huomattavasti aiemmasta tasosta. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kunnat myöntävät nykyisin tutkimukseen 1,5 miljoonaa euroa. Sillä rahoituksella toteutetaan tutkimuksen tukipalvelutoiminta niin, että kaikki valtion tutkimuksen hankeraha voidaan jakaa tutkijoille.