Koe uusi yle.fi

Vanhukset haluttiin pois laitoksista – nyt yritykset rakentavat heille yksityisiä hoivakoteja

Vanhainkodeissa hoidettavien määrä on puolittunut kymmenessä vuodessa.

palvelutalot
Esperin hoivakoti Kouvolassa
Petri Niemi / Yle

Yksityiset hoivayhtiöt etsivät uusia keinoja saada asiakkaita esimerkiksi vanhusten hoivakoteihin.

– Kevyemmän hoivan eli senioriasumisen tyyppisten palveluiden kysyntä on kasvamassa, sanoo Attendon Etelä-Suomen aluejohtaja Simo Saaranen.

Yhtiö rakentaa parhaillaan esimerkiksi Kouvolaan hoivakotia, jossa puolet paikoista on tehostettua palveluasumista ja puolet senioriasuntoja.

Attendolla on Suomessa 140 hoivakotia, joista 110 on tarkoitettu vanhuksille.

Väestön ikääntyminen merkitsee myös, että kasvu jatkuu tulevaisuudessakin.

Simo Saaranen

– Määrä on kasvanut varsinkin siitä lähtien, kun laitoshoitoa on purettu. Väestön ikääntyminen merkitsee myös, että kasvu jatkuu tulevaisuudessakin, sanoo Saaranen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan tehostetussa palveluasumisessa on noin 40 000 ikääntynyttä ja vanhainkodeissa runsaat 9400 ihmistä.

Vanhainkodeissa asuvien määrä on puolittunut runsaassa kymmenessä vuodessa.

– Ennen pitkää useimmat ikäihmiset tarvitsevat läsnä olevan henkilöstön hoivaa, eikä sen määrää voi kasvattaa kotiin tuotavana palveluna, kertoo myynti- ja markkinointijohtaja Maarit Leppänen Esperi Care -yhtiöstä.

Esperi pyörittää noin 120 hoivakotia, joista valtaosa on ikäihmisille. Yhtiö on viime vuosina avannut noin 20 uutta hoivakotia vuodessa.

Kaupunki valvoo palveluita ja tuottaa myös itse

THL:n tiedot kertovat, että ikääntyneiden tehostetusta palveluasumisesta yksityiset tuottavat liki puolet eli 48 prosenttia. Kunnat ostavat suurimman osan tästä tuotannosta ostopalveluina asiakkailleen.

– Kaupunki vastaa palveluista ja valvoo niitä. Asumispalveluohjaamme tekevät vuosittain yli 300 päätöstä, jolla asiakas saa pitkäaikaispaikan. Usein syynä on, ettei asiakas muistisairauden vuoksi pärjää enää kotona, kertoo asiakkuuspäällikkö Mervi Takala Kouvolan kaupungilta.

Kouvolassa kaupunki itse tuottaa ympärivuorokautisen hoitopaikan liki 590 vanhukselle. Tämän lisäksi kaupunki ostaa suoraan tai asiakas ostaa palvelusetelillä yksityisiltä 465 paikkaa.

– Kokonaismäärä on riittävä, vaikka paikkaa joutuu välillä jonottamaan, sanoo Takala.

Sote lisää yritysten mahdollisuuksia?

Sosiaali-ja terveyspalveluita muokkaava sote-uudistus (siirryt toiseen palveluun) on tuomassa asiakkaalle lisää vapautta valita palveluita.

Vuoden 2019 alusta lähtien maakuntien vastuulle siirtyvät muun muassa sote-palvelut.

– Jos maakunta päättää ottaa käyttöön asiakassetelin, voisi asiakas omaisten kanssa valita parhaaksi katsomansa hoivakodin. Tämä olisi erittäin myönteinen asia, arvioi aluejohtaja Simo Saaranen Attendosta.

Jos kunnat pelkäävät investoida kiinteistöihin, niin tämä voi lisätä halua hankkia palveluita lisää yksityisiltä palveluntuottajilta.

Maarit Leppänen

– Jos kunnat pelkäävät investoida kiinteistöihin, niin tämä voi lisätä halua hankkia palveluita lisää yksityisiltä palveluntuottajilta, ennakoi myynti- ja markkinointijohtaja Maarit Leppänen Esperi Care -yhtiöstä.

Kaupungin virkamies näkee tulevaisuudessa monia eri tekijöitä.

– Yksityisiä palveluntarjoajia on tullut lisää markkinoille. Kouvolassakin mietitään uusien paikkojen rakentamista. Esimerkiksi teknologian kehittyminen hoivapalveluissa ja erilaiset kevythoivaratkaisut voivat hillitä rakentamistarvetta, miettii asiakkuuspäällikkö Mervi Takala Kouvolan kaupungilta.