1. yle.fi
  2. Uutiset

Migreenikivun synnystä nyt tarkempaa tietoa: Serotoniini sekä estää että laukaisee kipua

Tutkijoiden mukaan serotoniini voi migreenipotilailla avata portit ääreishermoston kipusignaaleille. Ääreishermostossa serotoniini laukaisee kivun, mutta keskushermostossa sillä on puolestaan kipua hillitsevä vaikutus.

neurotieteet
Nainen pitelee päätään.
Yle

Itä-Suomen yliopistossa julkaistu tuore tutkimus valottaa serotoniinin aiemmin kiistanalaiseksi koettua vaikutusta kipuun migreenissä. Monet aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet serotoniinin voivan aiheuttaa migreenikipua. Toisaalta kaikkein tehokkaimmat migreenilääkkeet, triptaanit, itse asiassa aktivoivat serotoniinireseptoreita. Tutkijat ovat nyt onnistuneet löytämään selityksen serotoniinin kaksitahoiselle vaikutukselle.

Itä-Suomen yliopistossa toimiva, professori Rashid Giniatullinin johtama kansainvälinen tutkimusryhmä onnistui hiljattain valottamaan serotoniinin roolia migreenissä.

Serotoniini aktivoi kivun ääreishermostossa

Giniatullinin tutkimusryhmän tulosten mukaan serotoniini aiheuttaa ääreishermostossa hermopäätteiden voimakasta aktivoitumista, joka on avainasemassa migreenikivun laukeamisessa. Serotoniinin vaikutus näkyi erittäin voimakkaina aktivaatiopiikkeinä kolmoishermon hermosäikeissä ja kesti pitkään. Tämä selittää, miten serotoniini saa aikaan sekä välittömän kivun että pitempään kestävän herkistymistilan.

Keskeisessä roolissa ääreishermoston aktivaatiossa oli 5-HT-3-serotoniinireseptori. Se aktivoi kipureseptorien lisäksi myös toisen migreenin laukaisijan, neuropeptidi CGRP:n, vapautumista elimistöön. CGRP:n vapautuminen vahvistaa serotoniinin vaikutusta ja migreenikohtauksen pitkäkestoisten oireiden syntyä.

Keskushermostossa serotoniini lamaa kipua

Serotoniini estää kolmoishermon välittämän kipuaistimuksen kulkua keskushermostoon. Ääreishermossa serotoniinilla on siis voimakkaita kipua aiheuttavia vaikutuksia, mutta keskushermostossa vaikutukset ovat päinvastaisia. Tutkijoiden mukaan migreenipotilailla tämän estomekanismin heikentyminen keskushermostossa voi ”avata portit” ääreishermoston kipusignaaleille.

Tutkijat onnistuivat myös paikantamaan aivokalvon oman serotoniinin lähteen. Aivokalvon syöttösolujen jyväsissä on serotoniinia, jonka vapautuminen voi vaikuttaa migreenikohtauksen syntyyn.

Serotoniini on tunnettu hermoston välittäjäaine. Monien masennus- ja migreenilääkkeiden vaikutus kohdistuu juuri serotoniinijärjestelmään.

Tutkimuksen tulokset tukevat kivun porttikontrolliteoriaa, joka julkaistiin jo vuonna 1965 Science-lehdessä. Niiden perusteella migreenipäänsäryn yksilölliset oireet voivat riippua ääreishermoston kipua kiihdyttävien ja keskushermoston kipua estävien serotoniinin vaikutusten välisestä tasapainosta.

Tulokset on julkaistu Neuropharmacology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Lue seuraavaksi