Euroopan ihmisoikeustuomioistuin: Tyttöjen osallistuttava uimaopetukseen poikien kanssa

Koulut ovat erityisen tärkeässä roolissa maahanmuuttajalasten kotouttamisessa eikä sosiaalista eriytymistä voida hyväksyä, tuomioistuin katsoi.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin
Lapsia uima-altaan reunalla uimakoulussa.
Sanna Kähkönen / Yle

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on määrännyt, että tyttöjen on osallistuttava samaan uimaopetukseen poikien kanssa.

EIT:n tiistainen päätös koskee Sveitsissä asuvaa muslimipariskuntaa, joka oli kieltänyt uskonnollisin perustein päästämästä kahta nuorta tytärtään koulun järjestämille uimatunneille. Tytöt ja pojat osallistuivat yhdessä opetukseen.

Päätös on ihmisoikeustuomioistuimen ensimmäinen, joka koskee koulun urheilusääntöjä ja uskonnollisia syitä. Tuomioistuimen mukaan opetus on uskonnollisten perusteiden yläpuolella.

Koulut ovat erityisen tärkeässä roolissa maahanmuuttajalasten kotouttamisessa, tuomioistuin katsoi. Erityisesti lasten ei saa antaa eristäytyä sosiaalisesti. Uimatunnit eivät ainoastaan opeta uimaan vaan ne ovat yhteistä aikaa muiden oppilaiden kanssa, tuomioistuin sanoi.

Tuomioistuin otti lisäksi huomioon sen, että koulu oli sallinut lasten käyttää tunneilla koko vartalon peittävää uima-asua burkinia.

Sveitsiläinen oikeusistuin oli määrännyt Baselissa asuvan turkkilais-sveitsiläisen pariskunnan 1 400 Sveitsin frangin (noin 1 300 euron) sakkoihin 2010 sen jälkeen kun he olivat kieltäytyneet päästämästä tyttöjä uimatunnille.

Vastaavia kiistoja on ollut kouluissa myös Saksassa ja Liechtensteinissa viime vuosina.

Lähteet: Reuters, AFP, AP