Sirkka pauloittaa itse kalaverkkonsa – "valmisverkot eivät pyydä"

Kemijärveläisen Sirkka Bergin intohimona on kalastus. Hän myös pauloittaa itse omat kalaverkkonsa. Se vain harvat naiset osaavat.

kalastus
Sirkka Berg
Kemijärveläinen Sirkka Berg on aina ollut innokas kalastaja. Kysyttynä konsulenttina hän myös opettaa ja neuvoo kalan käsittelyäEsko Puikko / Yle
Kuuntele Sirkka Bergin haastattelu

Erilaisten käsitöiden taitajia löytyy Lapistakin paljon ja onnekas on se, joka on käsistään kätevä. Jotkut ovat toimissaan taitavammat kuin toiset; joillakin se kuuluisa peukalo on juksahtanut sinne keskelle kämmentä. Mutta ei Bergin Sirkalla.

Kalaverkon pauloittaminen on yksinäistä puuhastelua. Siinä vain omat ajatukset ovat tekijän seurana. Sirkalle eivät kaupassa myytävät valmiit verkot kelpaa.

– No, kun ne kaupan verkot eivät pyydä. Kyllä se oma verkko pyytää paljon paremmin. Ja se on hauskaa, kun tietää tietää, minkälaisen verkon on närännyt.

Käpy suihkii, solmuja syntyy

Sirkan käsissä siikaverkko valmistuu solmu solmulta. Pauloittamisessa tärkeä työkalu on käpy. Se on ihan vasittu kutomaväline - pitkä tikku, johon lanka on kierretty ja josta sitä päästellään. Käpy vilistelee näppärästi Sirkan sormissa.

Kudontapuikot
Kudontapuikkoja sanotaan kävyiksi ja lanka on erikoislankaa.Esko Puikko / Yle

– Tärkeä on saada rytmistä kiinni, hän sanoo. -Kun siihen pääsee, niin jopa tuollaisen tuplapitkän verkon pauloittaa päivässä, paukuttaa menemään.

– Joskus kun homma tökkii, niin silloin on paras laittaa käpy pöydälle ja lähteä lätkimään.

Luonto hyvänä kaverina

Sirkka Berg on luontoihminen kiireestä kantapäähän. Sellainen hän on ollut aina, penskasta lähtien. Luonnossa liikkuminen on kodin perua. Luonto on kaveri.

Pihamaallalla palkivat omat porot tuovat vaihtelua pauloittajan päivään.

Sirkka ja porot
Sirkka Berg sanoo viihtyvänsä poromailla. Ja kokin ammatista on siellä miehisessä maailmassa varmasti hyötyä. Omat porot työllistävät pihatarhassaEsko Puikko / Yle

Luonto antaa antimensa, myös sienet ja marjat. Sirkka voi jopa ylpeillä saalillaan.

– Kerrankin noukin viidessä tunnissa 22 sankollista puolukoita. Mutta kyllä sitä tavaraakin oli. Tykkään kerätä myös karpaloita. Viime vuonna niitä aika vähän, mutta sain sentään kuusi sankollistako. Edellisvuonna keräsin yli sata litraa.

Alku tärkeintä kalan käsittelyssä

Sirkka Berg on ammatiltaan kokki-kondiittori ja on apuna kun tarvitaan.

Hän on myös kysytty esiintyjä ja monilla messuilla hän on käynyt kalan fileerausnäytöksissä työnäytteensä antanut. Ja mikä mukavaa: Sirkka on huomannut, että häntä kuunnellaan ja hänen neuvoistaan otetaan opiksi.

Sirkka tähdentää, että kalan käsittelyssä alku on tärkeintä.

– Kun saa sen kalan, niin se pitää heti tainnuttaa ja päästää siltä veret. Sitte ei ole enää kiirettä. Sen kun oppii tekemään, niin kalan laatu pysyy hyvänä. Mutta jos sitä ei ekana tee, niin jatkossa kaikki on ikävämpää.

Omatekemä verkko – aivan ihana!

Sirkka Berg kuvailee hienoksi sen tunteen, kun laskee veteen omin käsin kasatun verkon.

– On aivan ihana mennä sitä sitten kokemaan, kun tietää ihan tarkalleen, mikä verkko se on. Se on ihan huippua!