1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kierrätys

Muovi-sana ei tuo mieleen luontoarvoja – ostaisitko sinä uusiomuovisen tuotteen?

Kun muovi halutaan pois kaatopaikoilta, se voidaan polttaa tai siitä voidaan jalostaa uutta raaka-ainetta muoviteollisuudelle, joka valmistaa uusiomuovisia tuotteita. Näillä tuotteilla on vielä pitkä matka, ennen kuin ne mielletään ympäristöystävällisiksi.

kierrätys
Kuvassa muovijätteen puristin
Heini Holopainen / Yle

Pohjoismaissa toimiva kiertotalousyhtiö Ekokem ottaa vastaan, käsittelee ja jatkojalostaa Suomessa kerättävän muovisen pakkausjätteen. Uusiomuovi myydään suomalaiselle muoviteollisuudelle, joka valmistaa esimerkiksi muovikasseja ja kastelukannuja.

Kierrätysmuovista valmistetaan esimerkiksi puisia lautoja korvaavia muoviprofiileja. Ekokemin kierrätysliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa toteaa, että profiilit sopisivat hyvin vaikkapa terassin pohjarakenteeseen, mutta kuluttajat eivät tunne tuotetta vielä tarpeeksi hyvin. Tietenkin terassin näkyviin osiin voisi edelleen käyttää puuta, jos muovi oudoksuttaa.

Pitäisi erottaa neitseellinen muovi ja kierrätysmuovi toisistaan.

kierrätysliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa

"Muovilaudat" sopisivat Saarimaan mukaan kestävyyden puolesta vaikkapa meluvalleihin, mutta uusiomuoviset tuotteet taas eivät useinkaan voita tarjouskilpailuja, koska niiden hankintahinta ei ole materiaalien halvimmasta päästä. Jos taas lasketaan kustannukset koko elinkaarelta, hinta jää matalammaksi.

– Pitäisi erottaa neitseellinen muovi ja kierrätysmuovi toisistaan. Ajattelumalli on kieltämättä vaikea hahmottaa, kun muovituotteet on nähty ongelmallisina.

Saarimaa viittaa Suomen ympäristökeskuksen sekä Lappeenrannan teknillisen yliopiston muovikassitutkimukseen (siirryt toiseen palveluun), jossa on vertailtu eri materiaaleista valmistettujen pussien hiilidioksidipäästöjä. Ympäristöystävällisimmäksi paljastui kierrätysmuovista valmistettu kassi, sen jälkeen tulivat kangaskassi, paperikassi, tavallinen muovipussi ja biohajoava pussi. Mukana vertailussa olivat myös kassien valmistusprosessit.

Luonnonsuojeluliittokin suosittaa

Jos kuluttajat hiukan empivät uusiomuovisten tuotteiden äärellä, mitä niistä sanoo Suomen luonnonsuojeluliitto?

Luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Jouni Nissinen kommentoi, että kun ihmiskunta nyt näyttää yhä käyttävän muovista valmistettuja tuotteita, on hyvä, jos ne eivät päädy luontoon tai kaatopaikalle.

– Mahdollisimman tehokas kierrätys on tarpeen ja se, että muovia käytetään uudelleen. Tietenkin on myös hyvä, että puukuidusta ollaan kehittelemässä tuotteita, jotka korvaavat muovit. Suhtaudun kuitenkin myönteisesti uusiomuovisiin tuotteisiin ja toivoisin, että ne löytäisivät sijansa materiaalipaletissa.

Nissinen selventää, että ennen kaikkea pitäisi ehkäistä jätteen syntymistä. Siksi tuotteen pitkäikäisyys on valttia. Muovin hyviä ominaisuuksia ovat sen kestävyys ja muokattavuus. Muovi on myös kevyttä, jolloin esimerkiksi sen kuljetus ei kuormita ympäristöä yhtä lailla kuin raskaamman materiaalin siirtely.

Suhtaudun kuitenkin myönteisesti uusiomuovisiin tuotteisiin ja toivoisin, että ne löytäisivät sijansa materiaalipaletissa.

suojelupäällikkö Jouni Nissinen

– En uskalla lähteä arvailemaan, onko esimerkiksi terassimateriaalina käytettävän muoviprofiilin ekologinen selkäreppu suurempi tai pienempi kuin puisen laudan. Laskutoimitus on monimutkainen, sillä on punnittava kuljetusta, puun painoa, pintakäsittelyä ja muun muassa puun eri vaiheita metsästä sahan kautta kauppaan. Muovin heikkous on tietenkin sen alkuperä, joka on fossiilisessa polttoaineessa.

Ruotsissa ollaan edellä

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy on vuoden verran huolehtinut kuluttajapakkausten keräyksestä. Muoville on eri puolilla maata viitisensataa keräyspistettä, käytännössä puristimia.

Ringin toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskasen mukaan kotitalouksien pakkasumuovin keräystavoitteet ovat ensimmäisenä keräysvuonna jotakuinkin täyttyneet.

Suomalainen muoviteollisuus näkisi kuitenkin mielellään, että muovia kerättäisiin paljon nykyistä enemmän, kertoo muovijätteen Suomessa käsittelevän ja jatkojalostavan Ekokem OyJ:n kierrätysliiketoimintajohtaja Kalle Saarimaa.

– Suomessa saadaan keräyspisteisiin nyt puolen kilon verran muovista pakkausjätettä kotitalouksilta, kun taas kymmenisen vuotta sitten laajamittaisen keräyksen aloittaneessa Ruotsissa määrä on 5–6 kiloa asukasta kohden.

Kuluttajista osa lajittelee ja kierrättää joka tapauksessa, osa taas tekee sen, jos se on helppoa. Loput taas eivät vaivautuisi lajittelemaan, vaikka keräyspiste olisi lähelläkin,

kierrätysliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa

Saarimaan mukaan Suomessakin varmasti päästään keräyksessä vauhtiin, kunhan kuluttajat heräävät kierrätysideaan. Muovin lajittelu on kotitalouksissa vapaaehtoista.

– En ole huolissani siitä, että pakkausmuovia on näin alkuvaiheessa kertynyt oletettua vähemmän. Varmasti määrät kasvavat. Mikä on keino siihen? Joissain taloyhtiöissä on kokeiltu taloyhtiökohtaista muovinkeräystä. Se voisi toimia. Kuluttajista osa lajittelee ja kierrättää joka tapauksessa, osa taas tekee sen, jos se on helppoa. Loput taas eivät vaivautuisi lajittelemaan, vaikka keräyspiste olisi lähelläkin, analysoi Saarimaa.

Kuvassa muovijätettä
Heini Holopainen / Yle

Muovisen pakkausjätteen jatkojalostajan mielestä muovin kierrätyksen uusin haaste ovat yhä yleistyvät muoviset monikerrospakkaukset. Siinä pakkausvalmistaja on yhdistellyt erilaisia muovilaatuja saadakseen aikaan mahdollisimman ohuen pakkauksen.

– Jätteen jatkokäsittelyvaiheessa eri muovilaatujen erottaminen toisistaan on hankalaa ja monikerroslaadut on vaikea kierrättää tehokkaasti, kertoo Kalle Saarimaa Ekokemiltä.

Kiittääkö luonto autolla kuljetuksesta?

Kotitalouksien muovipakkausten keräyspisteitä on maassa nyt alun perin sovittu määrä, hiukan yli 500 kappaletta (siirryt toiseen palveluun). Näistä kuitenkin runsaat 400 sijaitsee eteläisessä Suomessa eli Tampereen alapuolella. Siksi iso joukko suomalaisista asuu alueella, jossa lähimpään muovijätteen keräyspisteeseen on pitkä matka.

Kun muovin kierrätyksen tavoitteena on luonnon säästäminen, säästääkö muovisen pakkausjätteen keräys kuitenkaan luontoa, jos muovinyssäkkää joutuu kuljettamaan pitkien matkojen taakse autolla? Kysymykseen vastaa Rinki Oy:n toimitusjohtaja Juha-Matti Tanskanen.

– Kannattaa keskittää eri materiaalien kierrätys niin, että jos keräyspiste on kauempana, kerää lasit, kartongit, metallit, paperit ja muovit mukaan ja vie ne kaikki kerralla ja sillä tavalla minimoi oman vaivansa ja auton päästöt.

Kannattaa lajitella, mutta ei kannata pestä lämpimällä vedellä ja saippualla.

toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen

Tanskanen myöntää, että jätteiden hamstraaminen tuo ongelmia, jos säilytystilat ovat kotona pienet.

Mitä luonto sanoo lämpimästä vedestä ja tiskiaineesta?

Muovinkeräyspisteisiin toivotaan puhtaita muovipakkauksia. Kannattaako muovipakkausten pesemiseen kuluttaa lämmintä vettä ja astianpesuainetta, Juha-Heikki Tanskanen?

– Kannattaa lajitella, mutta ei kannata pestä lämpimällä vedellä ja saippualla. Lähtökohtaisesti riittää se, että huuhtaisee sen pakkauksen viileällä vedellä sillä tavalla, että siitä saa ne enimmät pois. Yksi hyvä nyrkkisääntö on, että jos pesemällä pakkauksen saa siihen kuntoon, että sitä voi muutaman päivän säilyttää kotona ilman, että se alkaa haista, sen voi laittaa kierrätykseen.

Esimerkiksi jauhelihapakkaus pestään vain huuhtaisemalla. Pakkauksen ei tarvitse olla yhtä puhdas kuin pesukoneessa pesty astia.

Onko muovin keräyspisteitä tulossa lisää Suomeen?

– Ehdottomasti toivotaan, että pisteitä käytettäisiin nyt ahkerasti. Kotitalouspakkausten lajittelu ja kierrätys on alkuvaiheessa. Nyt katsotaan, miten lajittelu onnistuu, minkälaista tavaraa saadaan ja miten kierrätys onnistuu. Pitemmällä aikavälillä kun nähdään kertymät ja se, että koko ketju toimii, niin on syytä tehdä johtopäätöksiä siitä, että tarvitaanko pisteitä lisää.

Muoviroskia
Kaikki kuvassa näkyvät muoviroskat kuuluvat kierrätykseen.Jenni Frilander / Yle
Lue seuraavaksi