1. yle.fi
  2. Uutiset

Mika Myllylän kunniaksi pystytetään patsas – "Murtunut latu" kuvaa hiihtäjälegendan uraa

Hankkeen toteuttaja Haapajärven Kiilat aikoo järjestää kansalaiskeräyksen myymällä aihetta käsitteleviä mitaleja ja pienoispatsaita.

Mika Myllylä
Mika Myllylä kuvassa
Mika Myllylä oli Suomen menestyneimpiä hiihtäjiä.YLE

Haapajärvelle aiotaan pystyttää Mika Myllylä -patsas. Hankkeen toteuttaa urheiluseura Haapajärven Kiilat, jota hiihtäjälegenda Myllylä edusti menestysvuosinaan.

Patsasta suunnitellaan pystytettäväksi Haapajärven kirjasto- ja kulttuuritalon päätyyn vuonna 2019. Silloin Haapajärvellä järjestetään maakuntaviesti ja vietetään juhlavuotta muutenkin: samana vuonna Mika Myllylä olisi täyttänyt 50.

Halsualaisen taiteilijan Seppo Kalliokosken teos aiotaan julkistaa 2019 loppukesällä.

– Patsaan aihe "murtunut latu" kuvaa erinomaisen hyvin sitä, miten taiteilija on nähnyt Mika Myllylän uran. Patsaassa Myllylää muistuttava hahmo on saapunut maalilinjalle. Hänen takanaan on murtunut latu. Hiihtäjä on tulossa ladulta viimeisen kerran ja saavuttanut siinä murtopisteen. Aihe on hyvin vaikuttava, kuvailee Haapajärven Kiilojen puheenjohtaja Ilkka Heinonen.

Patsaassa Myllylää muistuttava hahmo on saapunut maalilinjalle. Hänen takanaan on murtunut latu. Hiihtäjä on tulossa ladulta viimeisen kerran ja saavuttanut siinä murtopisteen.

Ilkka Heinonen

Hän tietää, että moni olisi toivonut Haapajärvelle nimenomaan Myllylän näköispatsasta.

– Tässä kuitenkin aihe on tärkeämpi kuin se, että henkilö tunnistetaan tarkalleen, Heinonen perustelee.

Koko taideteoksesta tulee noin 3 metriä korkea. Patsas on pronssia ja jalusta luonnongraniittia. Lisäksi teos tullaan valaisemaan.

Kansalaiskeräyksellä rahaa?

Rahoitus vielä puuttuu. Haapajärven Kiilat aikoo järjestää kansalaiskeräyksen patsasta varten.

– Yksityistä rahaa kerätään henkilöiltä ja yrityksiltä myymällä muistomitaleja ja vähän arvokkaampia pienoispatsaita, Ilkka Heinonen kertoo.

Teoksen kustannusarvio ratkeaa kansalaiskeräyksen perusteella. Alustavasti seura on suunnitellut hinnaksi 70 000–100 000 euroa. Summa on tarkoitus kattaa osittain EU:n hankerahoituksen turvin. Yksityistä rahaa tarvitaan kansalaiskeräyksestä tietty määrä, koska se on edellytys hankerahan saamiseksi.

– Pettynyt olen, jos summa jää alle 20 000 euron, tyytyväinen, jos se menee yli 30 000 euron, Heinonen miettii.

Mika Myllylä oli Suomen menestyneimpiä hiihtäjiä. Hän voitti urallaan useita MM- ja olympiamitaleja.

Kuvassa luonnos Mika Myllylän kunniaksi suunnitellusta patsaasta
Piirrosluonnos Seppo Kalliokosken suunnittelemasta patsaasta.Haapajärven Kiilat
Lue seuraavaksi