Tekstiilijätteelle etsitään hyödyntäjiä – kuluttajat kyllä valmiita kierrättämään

Lounais-Suomen Jätehuolto jatkaa viime vuonna aloittamaansa keräyskokeilua.

kierrätys
Tekstiilikierrätys
Eino Kossila / Yle

Tekstiilijätteiden kierrätys jatkuu Lounais-Suomessa, vaikkei vielä tiedetäkään, mihin vaatejätettä voidaan käyttää. Viimevuotinen kokeilu tuotti runsaat 90 tonnia tekstiiliä. Siitä noin 30 prosenttia onnistuttiin kierrättämään, 70 prosenttia odottaa edelleen jatkokäyttöä.

Tekstiileistä on valmistettu repimällä ja karstaamalla muun muassa öljynimetysmattoja. Osa jätteestä on päätynyt kotiompelijoiden materiaaliksi.

Mahdollisia ylijäämätekstiilien hyödyntäjiä saattaisi Lounais-Suomen jätehuollon hankekoordinaattorin Sini Ilmosen mukaan löytyä esimerkiksi laiva- tai autoteollisuuden puolelta.

Lisäksi Turun Seudun TST ry:n tiloissa Kanslerintiellä on järjestetty viime vuoden aikana poistotekstiilien penkomistapahtumia, joissa pienompelijat ja yksityishenkilöt ovat voineet kaivella kerättyjä tekstiileitä. Penkojaisia on tarkoitus jatkaa myös tänä vuonna.

Tekstiilikierrätys
Eino Kossila / Yle

Yrittäjiltä toivotaan yhteydenottoja

Lounais-Suomen Jätehuolto jatkaa tekstiilijätteen mahdollisuuksien selvittämistä yhdessä VTT:n ja Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Sini Ilmosen viesti yrittäjille on, että mahdolliset tekstiilien hyödyntäjät ottaisivat häneen yhteyttä.

– Kutsutaan kaikki hyödyntäjät rohkeasti ottamaan yhteyttä ja tutustumaan näihin meidän materiaaleihin ja esikäsittelymahdollisuuksiin, Ilmonen sanoo.