Vihannesale: MTK epäileväinen – iso kasvihuonetuottaja luottavaisempi

MTK:ssa pelätään, että S-ryhmän päätös laskea erityisesti kotimaisten vihannesten hintoja keventää alkutuottajan kukkaroa entisestään. Suuri kasvihuonetuottaja ei koe hintojen laskua niin suurena peikkona.

S-ryhmä
Marketin hedelmä- ja vihannesosasto
Ville Välimäki / Yle

Maataloustuottajain Satakunnan liitossa seurataan pelonsekaisin tuntein kotimaisten elintarvikkeiden halpuutusta. S-ryhmä kertoi maanantaina laskevansa erityisesti kotimaisten kasvisten ja vihannesten hintoja.

MTK Satakunnassa pelätään, että kauppojen elintarvikealennusten maksumiehiksi joutuu osa alkutuottajista, vaikka S-ryhmästä on kerrottu, että se aikoo pienentää omaa katettaan.

– En ota kantaa yksittäisen kaupparyhmän markkinointikampanjaan, mutta yleisellä tasolla hintojen alentamisen kierre on alkutuotannossa koettu alhaisempina tuottajahintoina, toteaa toiminnanjohtaja Markku Pärssinen.

"Tuottajat aika aseettomia"

Satakunta on kotimaisen kasvi- ja erikoiskasvituotannon ydinaluetta. Alhaiset tuottajahinnat voivat Pärssisen mukaan olla uhka koko elinkeinon jatkuvuudelle.

- Se ei ole kenenkään etu, jos joudutaan tuontituotteiden varaan.

Kaupparyhmien hinnanalennukset ja kauppojen vahva rooli elintarvikeketjussa ovat Pärssisen mukaan kentällä jatkuva puheenaihe.

– Tuottajat ovat aika aseettomia. Tämä vaatisi voimien kokoamista alkupäässä, jotta ollaan vahvempia yhdessä.

Pärssinen toivoo aktiivisempaa keskustelua kotimaisten tuotteiden laadusta ja erityispiirteistä. Satakunnassa kaupan ja tuottajien välillä on hänen mukaansa tiivistä mielipiteen vaihtoa.

Iso kasvihuonetuottaja myönteisempi

Suuri kasvihuonetuottaja puolestaan on ottanut varovaisen myönteisesti vastaan S-ryhmän ilmoituksen kasvisten hintojen laskemisesta. Muun muassa Honkajoella toimiva Honka Holding-konserni toimittaa vihanneksia eri kaupparyhmille.

Toimitusjohtaja Hannu Pitkäsen mukaan on kuluttajan etu, jos hintoja lasku edistää kotimaisten kasvisten myyntiä. Etenkin, kun kaupparyhmä on luvannut maksaa halpuutuksen leikkaamalla omaa katettaan.

– Meidän pitää vain sopeutua tähän. Kyllä tämä meille sopii, jos myyntimme kasvaa, vaikka hieman pienemmällä katteella.

Pitkänen arvioi, että sekä kauppa että tuottaja joutuvat tekemään tarkennuksia hintoihinsa, mutta hän pitää sitä kuluttajan kannalta vastuullisena toimintana.

– Yhteisesti tässä kai pyritään huolehtimaan siitä, että kuluttajat saadaan suosimaan kotimaisia tuotteita.