1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuriperintö

Pohjoisessa etsitään tarinoita Revontultentiellä – toivotaan poikivan myös matkailutuotteita

Torniosta Tromssaan ulottuvalla Revontultentien alueella aletaan kerätä ihmisten kertomia tarinoita. Niistä voisi tulla matkailutuotteita Mustaparran tapaan.

Meänkielinen musiikkiyhtye Jord Pajalasta on mukana tarinankeruuprojektin tuotantotiimissä. Kuva: Tiina Rantamartti / Yle

Torniosta Norjan Tromssaan ulottuvalla Revontultentien alueella aletaan kerätä ihmisten kertomia tarinoita kuluvan kevään aikana. Meidän tarinamme -projektissa halutaan vaalia kielellisesti rikkaan seudun kulttuuria sekä vahvistaa paikallista identiteettiä.

Rajat ylittävien tarinoiden toivotaan myös herättävän uteliaisuutta Pohjoiskalottia ja kovin tuntemattomaksi jäänyttä Revontultentietä kohtaan. Tarinoita on tarkoitus myös tuotteistaa.

– Niistä tehdään erilaisia tarinatuotantoja. Tässä on mukana musiikki- ja elokuvatuotannon ihmisiä. Tarinoista tehdään lyhytelokuvaa, musiikkia ja myös digitaalinen tarinakirja, joka kokoaa ne kaikki yhteen, kertoo projektipäällikkö Saila-Inkeri Puukko.

Tarinoilla voisi houkutella matkailijoita

Tarinoidenkeruussa on mukana parinkymmenen hengen tiimi Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Yhteinen tavoite on tallentaa kulttuuriperintöä ja tuoda esille rikasta kielikulttuuria. Tarinoiden avulla Revontulten tien varrelle halutaan saada eloa ja iloa muun muassa matkailuun.

Käymme mielellämme ihmisten luona ja meihin saa myös ottaa yhteyttä.

Saila-Inkeri Puukko

– Toivomme, että matkailu voisi hyödyntää tuotteita. Mustaparta on yksi esimerkki sellaisesta mielenkiintoisesta tarinasta, joka todennäköisesti houkuttelee matkailijoita. Jos sitä vielä enemmän markkinoitaisiin ulkomailla, niin varmasti se herättäisi kysymyksiä ja ihmiset haluaisivat vierailla paikoissa, missä Mustaparta on ollut, Puukko kuvailee.

Tarinankeruu alkaa helmikuussa

Lähtölaukaus kolmivuotiselle Meidän tarinamme -projektille on helmikuussa Torniosta alkava ja Norjan Storslettiin päättyvä viikon mittainen kiertue, jonka aikana ensimmäisten tarinoiden toivotaan tallentuvan.

– Järjestämme eri paikkakunnilla tilaisuuksia, joihin kutsumme ihmisiä jakamaan meille tarinansa. Toivottavasti mukana on monenikäisiä kertojia, Saila-Inkeri Puukko sanoo.

Kiertueen jälkeen tarinoiden keruu jatkuu tiimiläisten omilla paikkakunnilla.

– Käymme mielellämme ihmisten luona ja meihin saa myös ottaa yhteyttä.

Meidän tarinamme -projekti ("Our stories – the business of using storytelling to draw people in") on EU:n rahoittama kolmivuotinen projekti, jonka budjetti on reilut 1,1 miljoonaa euroa.