Kaukolämmöstä vaihdetaan nyt muihin lämmitystapoihin

Kilpailevat lämmitysmuodot kasvattavat suosiotaan kaukolämmön ja öljyn kustannuksella. Erityisesti maalämmön madaltuneet kustannukset houkuttelevat vaihtamaan lämmitysmuotoa.

lämpöhuolto
mies asentaa lämpöpumppua
Milla Vahtila / Yle

Jo vuonna 2015 uusista pientaloista puolet lämpeni maalämmöllä. Maalämmön osuus kasvaa myös siksi, että öljylämmittäjät ja kaukolämmön käyttäjät vaihtavat lämmitysmuotoa.

Esimerkiksi Jyväskylässä viime vuonna joka viikko talo tai pari vaihtoi öljylämmityksen tai kaukolämmön maalämpöön. Maalämmössä houkuttavat alentunut asennushinta ja alhaiset käyttökustannukset.

– Porauspuolella on kova kilpailu, ja myös tekniikan hinta on tullut alas, sanoo projektipäällikkö Lauri Penttinen Keski-Suomen energiatoimistosta.

Valtio-omisteisen energia-alan asiantuntijayritys Motivan mukaan (siirryt toiseen palveluun) 150 neliön omakotitalon maalämpöjärjestelmä maksaa noin 12 000-16 000 euroa.

Noin puolet suomalaisista asuu kaukolämmitetyssä asunnossa, ja kaukolämmön markkinaosuus rakennusten lämmityksestä yleensä on vajaa puolet.

Kiristyneet rakennusmääräykset ovat syöneet uusien asuntojen lämmitysenergian tarvetta, mutta maalämmön laskenut hinta on pitänyt sen kilpailukykyisenä.

– Lämmitysmuodon valinta on osittain matematiikkaa. Ensin katsotaan, mitä mahdollisuuksia on tarjolla, sillä esimerkiksi pohjavesialueella maalämmön poraamisessa on rajoituksia, eikä kaukolämpö ulotu joka paikaan. Sitten katsotaan mitkä ovat tarjolla olevien vaihtoehtojen investointi- ja käyttökustannukset, ja valitaan sopivin, Penttinen sanoo.

Vaihtoehtoina ovat myös poistoilmalämpöpumppu (siirryt toiseen palveluun) (Motiva) ja ilma-vesilämpöpumppu (siirryt toiseen palveluun) (Motiva). Matalaenergiataloa tai passiivitaloa voi lämmittää pitkällekin pelkällä poistoilmalämpöpumpulla. Se siirtää talosta poistettavan ilman lämpöä tuloilmaan, käyttöveteen tai lämmitysjärjestelmässä kierrätettävään veteen.

Ilma-vesilämpöpumppu puolestaan ottaa lämmitysenergian ulkoilmasta. Se siis tuottaa vähiten energiaa silloin, kun lämmitysenergian tarve on suurin. Siksi ilma-vesilämpöpumppu tarvitsee rinnalleen jonkin varajärjestelmän.

Motivan mukaan vuodessa on vain vähän sellaisia päivä, kun ilma-vesilämpöpumppu ei riitä.