Hiihtoliitto ja LHS riitelevät edelleen MM-kisojen järjestelykorvauksista

Lahden Hiihtoseura odottaa saataviaan Suomen Hiihtoliitolta. Hiihtoliiton toiminnanjohtaja puolestaan syyttää lahtelaisia ylimielisyydestä.

hiihto
Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.
Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika KulmalaKirsti Pohjaväre / Yle

Yle Urheilu kertoi maanantaina, että Suomen Hiihtoliiton ja Lahden Hiihtoseuran välit ovat jäätävät. Välit ovat viilenneet muutamassa vuodessa.

– Meillä oli 3-4 vuotta sitten Lahden Hiihtoseuran kanssa hyvä suhde ja autoimme toisiamme. Liitto esimerkiksi siirsi etukäteen maailmancupin järjestäjäoikeusmaksuja Lahden Hiihtoseuralle, kun teki kassan kanssa tiukkaa. Tämä viimeinen kaksi vuotta on vienyt meitä valitettavasti eri suuntiin, sanoo Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala Yle Lahdelle.

Viimeinen kaksi vuotta on vienyt meitä valitettavasti eri suuntiin.

Mika Kulmala

Kiistan taustalla on sopimus, jonka mukaan Hiihtoliitto maksaa MM-kisoista 1,1 miljoonan euron järjestelykorvauksen Lahden Hiihtoseuralle. Hiihtoseura ei ole saanut rahaa sovitusti. Hiihtoliiton olisi pitänyt maksaa ensimmäinen erä jo vuosi sitten. Mika Kulmalan mukaan hiihtoliitto maksaa Lahden Hiihtoseuralle heti, kun se allekirjoittaa sopimuksen MM-kisojen vapaaehtoistyöntekijöistä.

Keskustelut juristien välityksellä

Lahden Hiihtoseuran puheenjohtajan Juha Viljamaan mielestä kyse ei ole vapaaehtoistyöntekijöistä vaan pelkästään rahasta.

– Tämä on ihan "seli-seliä", eikä liity meidän erääntyneeseen saatavaan millään tavalla. Kyllä heillä pitäisi olla niin paljon rahaa sisällä, että jos muutamasta järkkäristä ollaan eri mieltä, niin ne ovat ihan peanutseja tähän kokonaiskuvaan nähden, sanoo Viljamaa.

Viljamaa kertoo, että Hiihtoseura antoi Hiihtoliitolle maksuaikaa elokuun loppuun asti. Sopimuksen mukaan Hiihtoliiton piti maksaa puolet summasta siihen mennessä ja kisojen jälkeen loput 550 000 euroa. Ensimmäisestä erästä puuttuu vajaat 200 000 euroa. Hiihtoseuran tilintarkastaja puuttui asiaan marraskuussa ja vaati Hiihtoseuran johtokuntaa toimiin saatavan takia.

– Tässä ei ole kyse mistään muusta kuin meidän saatavastamme, joka on erääntynyt kesällä, ja jota Hiihtoliitto ei ole pystynyt meille maksamaan, sanoo Viljamaa.

Tässä ei ole kyse mistään muusta kuin meidän saatavastamme, joka on erääntynyt kesällä.

Juha Viljamaa

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmalan mukaan tilanne on ajautunut siihen, että osapuolet keskustelevat asianajajien välityksellä. Se ei Kulmalan mielestä lupaa hyvää yhteistyölle tulevaisuudessa.

– Tällä tavalla ei voida jatkaa. Tämä on erittäin raskas toimintatapa kaikille osapuolille, sanoo Kulmala.

Kulmalan mielestä kiista on henkilöitynyt. Hän ei halua nimetä muita henkilöitä kuin itsensä. Lahtelaisia hän syyttää ylimielisyydestä.

Tällä tavalla ei voida jatkaa.

Mika Kulmala

– Jostain syystä vuosien varrella on syntynyt sellainen käsitys, että Lahden Hiihtoseura on se, joka neuvottelee kansainvälisen Hiihtoliiton kanssa maailmancupin kilpailuista. Ehkä se on aiheuttanut välillä jopa ylimielisen asenteen muita toimijoita kohtaan.

Lahti haluaa säilyä ykköskisapaikkana

Hiihtoliiton Mika Kulmala toivoo lahtelaisilta enemmän ymmärrystä kokonaisuudesta ja siitä, mitä kisojen järjestäminen Hiihtoliitolle tarkoittaa.

– Ei lahtelaisten tarvitse sen kummemmin nöyrtyä vaan toivon asioiden kokonaisymmärtämistä ja asiallista käyttäytymistä. Varmaan molemmin puolin käyttäytyminen on ollut välillä asiatonta, sanoo Mika Kulmala.

Kulmala haluaa muistuttaa, että maailmancupin oikeudet ovat Suomessa Suomen Hiihtoliitolla ja se määrittelee itse kenen kanssa se neuvottelee niitä eteenpäin.

Lahden Hiihtoseuran Juha Viljamaa sanoo, ettei asiassa ole epäselvyyttä. Viljamaa kuitenkin muistuttaa sopimuksesta, jonka mukaan Hiihtoliitto on luvannut pitää Lahden ensisijaisena maailmanmestaruus- ja maailmancupien järjestämispaikkakuntana.

– En usko, että he alkavat meitä mollaamaan. Meidän järjestelysopimuksessa lukee yhtenä pykälänä selkeästi, että MM-kisojen sopimusaikana Suomen hiihtoliitto tekee kaikkensa, niin kansainvälisesti kuin kansallisesti, että Lahti pysyy ensisijaisena kisojen järjestäjänä, sanoo Viljamaa.

Onnistunut kisaviikonloppu takana

Loppiaisviikonloppuna Lahdessa järjestettiin yhdistetyn maailmancupin kisat ja Scandinavia Cup. Sekä Hiihtoliitto että Lahden Hiihtoseura olivat tapahtumaan tyytyväisiä.

– Toimme sinne paljon näkyvyyttä ja 300 000 euroa talousvaikutusta alueelle. MM-kisojen talousvaikutus on 30 miljoonaa euroa. Normaalissa Salpausselän maailmancup-kisoissa Hiihtoliitto käyttää toista miljoonaa euroa tapahtuman järjestämiseen Lahdessa. Nämä asiat tuppaavat välillä unohtumaan siellä päässä. Se, minkä avulla maailmancupin kisat järjestetään, on hiihtoliiton media- ja markkinointisopimusten tuotto, sanoo Kulmala.

Lahden Hiihtoseuran puheenjohtaja Juha Viljamaan mukaan Lahdessa saattaa painaa luopumisentuska kisojen järjestämisestä. Hiihtoseuralla on pitkät perinteet järjestelyistä, nyt asia on annettu ammattimaisesti toimivan tapahtumajärjestäjän käsiin. Viljamaa ei kuitenkaan halua palata vanhaan.

– On aivan selvää, että 40 hengen tapahtumayhtiö ei voi jatkaa pelkästään Salpausselän kisojen tekemistä. Kuitenkin toivon, että vanhaan ei palattaisi eli että hiihtoseura tekee yksin tekee kisoja. Tarvitsemme jonkunlaisen yhtiön markkinointiin ja hallinnointiin.

Viljamaan mukaan hänellä on Hiihtoliiton Mika Kulmalan kanssa asiat kunnossa.

– Scandinavia cupissa juteltiin normaalisti ja kättäpäivää heitettiin, joten tämä asia ei kohdistu meihin kahteen.