Maailman päättäjät taas koolle Davosiin – Suomea edustaa ulkoministeri Soini

Maailman talousfoorumi käynnistyy ensi viikolla Sveitsin Davosissa, ja teemana on nyt vastuullinen johtajuus. Suomesta kokoukseen osallistuu lähinnä yritysjohtajia, poliittista johtoa edustaa vain ulkoministeri Timo Soini.

Maailman talousfoorumi
Liput liehuivat kongressikeskuksen katolla Davosissa, Sveitsissä kaksi päivää ennen Maailman talousfoorumin tapaamisen alkua.
Maailman talousfoorumiin Sveitsin Davosiin matkaa tänä vuonna harvinaisen vähän suomalaispäättäjiä. Jean-Christophe Bott / EPA

Maailman talousfoorumin WEF:n 47. Davosin kokous käynnistyy viikon kuluttua ajankohtaisella teemalla johtajuuden haasteista. Nelipäiväinen tapahtuma keskittyy tällä kertaa siihen, kuinka johtajat itse vastaavat muun muassa populismin haasteeseen ja instituutioita kohtaan tunnettuun luottamuspulaan.

Suomea kokouksessa edustaa Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini.

Davosin kokouksessa on tavannut käydä maan ylintä poliittista johtoa, mutta tänä vuonna korkean tason osanotto jää laihaksi. Useamman kerran Davosissa käynyt presidentti Sauli Niinistö ei nyt pääse paikalle muiden tapahtumien takia, eikä talousfoorumissa nähdä myöskään pääministeri Juha Sipilää (kesk.).

EU-komissaari Jyrki Katainen pahoittelee niin ikään, ettei pääse tänä vuonna paikalle. Katainen vieraili Davosissa ministeriaikanaan. Myös Alexander Stubb kertoo, että valitettavasti tapahtuma jää tänä vuonna väliin.

Nokian Siilasmaa osallistuu tänäkin vuonna

Yritysjohtoa Suomesta toki Davosin kokoukseen edelleen osallistuu. Jorma Ollilan lisäksi kokouspaikalla on usein nähty myös Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Siilasmaa osallistuu kokoukseen tänäkin vuonna ja kertoo, ettei enää edes muista montako kertaa Davosissa on tullut käytyä.

– Sanotaan että yli viisi, mutta alle 10 kertaa.

Yritysjohtajille Davos on Siilasmaan mukaan loistava mahdollisuus ja tehokas tapa tavata ihmisiä - ilman viikkokausien matkustelua. Tärkeätä Siilasmaalle on myös se, että kokouksella on aidosti hyvä tarkoitus.

– Suuri joukko ihmisiä kokoontuu yhteen ja teemana on ratkoa isoja ongelmia, kuten köyhyyden vähentäminen tai tasa-arvon lisääminen. Toinen aspekti on myös, minkälaisia vaikutteita kävijät saavat. Suurelle osalle myös nämä seikat ovat tärkeitä.

Siilasmaa sanoo kuitenkin ymmärtävänsä suomalaispoliitikkoja, joita Davosissa näkee vain harvoin.

– Se on hankala kysymys siinä mielessä, että keskeiset poliittiset johtajat tapaavat omaa sidosryhmäänsä säännöllisesti. On siis turha matkustaa Davosiin tapaamaan esimerkiksi komission jäseniä.

Siilasmaa heittääkin ilmaan ajatuksen siitä, että erityisesti oppositiopoliitikoille Davosin kaltainen tapahtuma voisi olla hyvä mahdollisuus tavata ihmisiä.

Ennätysmäärä osallistujia ja isoja nimiä mukana

Davosin nelipäiväisen kokousruuhkan virallisia puheenjohtajia ovat tänä vuonna muun muassa Tanskan entinen pääministeri Helle Thorning-Schmidt, Bank of American toimitusjohtaja Brian Moynihan ja Philipsin toimitusjohtaja Frans van Houten.

Talousfoorumin avaa virallisesti Kiinan presidentti Xi Jinping, joka tuo mukanaan myös laajan kiinalaisvaltuuskunnan Davosiin.

Perinteiset Davosin taiteilijapalkinnot, Crystal Awardsit, jaetaan kokouksen yhteydessä viulisti Anne-Sophie Mutterille, laulaja Shakiralle sekä näyttelijä Forest Whitakerille.

Kaikkiaan Maailman talousfoorumi WEF odottaa Davosiin tänä vuonna ennätysmäärää, yli 3000 osallistujaa lähes sadasta maasta. Tapahtuman yhteydessä järjestettävään nuorten johtajien tapahtumaan osallistuu myös pari sataa alle 40-vuotiasta johtajaa ja yrittäjää.