1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Porin Pensselisetä tempauksistaan: "Teen, mitä omatunto käskee"

Markku Tanttinen tunnetaan Porissa vapaaehtoisena julkisten paikkojen kunnostajana. Vuoden positiivisimmaksi porilaiseksi valittu "Pensselisetä" on päättänyt ryhtyä niihin töihin, joihin kaupungilla ei ole varaa.

Pori
Markku Tanttinen vieraana radiostudiossa.
Markku "Pensselisetä" Tanttinen tunnetaan Porissa julkisten paikkojen vapaaehtoisena kunnostajana. Carolus Manninen / Yle

Raatihuoneen katolla kunnostetut sinkkipatsaat, Eteläpuiston sammaleesta puhdistunut kiviveistos ja Etelärannan maalatut kaiteet.

Huhut mysteerisestä hyväntekijästä, Pensselisedästä leviävät Porin kaduilla vauhdilla.

Kaupungin vasta harkitessa, mihin budjetti riittää, porilainen Markku Tanttinen on jo tehnyt sille kuuluvat työt. Omalla ajalla ja rahalla.

Mikä motivoi eläkeläismiestä toimimaan yhteisen edun mukaisesti?

– Haluan kaupunkikuvan siistiksi ja edustavaksi. Toimin esimerkkinä siitä, että ihmiset voivat näinkin toimia. En tiedä onko tämä kasvatuksellista hommaa, Tanttinen toteaa.

Kaupungin kunnossapidolle kuuluviin töihin Tanttinen ei ole lähtenyt ilman harkintaa.

– Rannan kaiteita tehdessäni otin monta kertaa kaupunkiin yhteyttä. Apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus sanoi, ettei rahaa ole. Ajattelin, että minulla on sen verran rahaa ja voimia, että teen sen, mitä kaupunki ei tee.

Tanttinen maksoi työssä käytetyt maalit ja sudit itse omasta pussistaan. Kulmahiomakoneita kului hommassa kaksi.

– Aika kova työ siinä oli. Tuli se jonkinlaiseen kuntoon, Tanttinen naurahtaa.

"Kaikkea ei parane tunnustaa"

Tanttisen viimeaikaiset tempaukset ovat yleisessä tiedossa. Viimeisimmässä Tanttinen puhdisti Teatterin edustalla mainostolpan vanhoista, riekaleisista julisteista loppiaisviikonloppuna.

Tanttisen pensseli on heilunut enemmän kuin mies on antanut ymmärtää. Porin Veden pumppaamon seinät maalasi sama hyväntekijä.

– Maalasin myös kirkkopuistossa seinän toissa kesänä kolmeen kertaan, Tanttinen muistelee. Kaikkea ei parane tunnustaa. Tulee kotona pyyhkeitä, Tanttinen sanoo.

Rakas kotikaupunki

Tanttinen valittiin viime kesänä vuoden positiivisimmaksi porilaiseksi. Vuonna 2015 Tanttinen palkittiin Etelärannan kaiteiden maalauksesta Kaupunkiteko -palkinnolla.

Tulevista urotöistä Pensselisedällä ei ole suunnitelmia.

– Teen, mitä omatunto käskee. Pori on minulle rakas kotikaupunki. Olen asunut näissä maisemissa 75 vuotta, Tanttinen kertoo.

Klo 18:13 korjattu Kari Hannuksen titteli.

Lue seuraavaksi