yle.fi-etusivu

Sataman löytökissa ihmetyttää – matkustiko kissa junalla Kajaanista Haminaan?

Haminan satamaan ilmestyi hyvinvoiva maatiaiskissa, jonka kotipaikasta ei ole vielä selvyyttä.

kissa
Kissa.
Tämän näköinen kissa ilmestyi Haminan satamaan eilen maanantaina.Taina Marttinen

Haminan satamassa tepasteli maanantai-iltana kolmivärinen kissa. Tapauksesta erikoisen tekee se, ettei sataman lähialueella ole asutusta ja kissa ilmestyi, kun sahatavaraa kuljettanutta junaa alettiin purkaa. Kyseinen juna lähti Kajaanin Renforsin rannasta viime torstaina 5. tammikuuta

Haminassa sijaitsevan löytöeläintalo Kuppiksen yrittäjä Taina Marttinen sai ilmoituksen karkulaisesta tiistaina sataman toimihenkilöiltä. Iltapäivällä kissa matkusti Marttisen mukana odottamaan omistajansa yhteydenottoa löytöeläintaloon.

– Tässä vaiheessa tilanne on vielä hyvin epäselvä. Otan yhteyttä Kajaanin löytöeläintaloon ja ilmoitan, että tällainen mahdollisuus on, että kissa on tullut Kajaanista tänne, Marttinen kertoi iltapäivällä.

Kaulassaan sillä on harmaa kaulapanta, jossa on tiuku.

Taina Marttinen

Marttinen laskeskeli, että on 50 prosentin mahdollisuus siihen, että kissa on saapunut junan tuomana.

– Sataman lähellä ei ole tosiaan juurikaan asutusta. Siellä on hurja liikenne. Kissa oli siisti ja puhdas, ihan kuin se olisi tullut jostain sisätilasta satamaan. Tosin olihan se ennen minulle tuloaan ollut jo yhden yön sataman toimihenkilöiden luona.

Renforsin rannassa sijaitsevan Pölkky-konsernin Kajaaniwood Oy:ssä työskentelevä Merja Mulari kertoo, että alueella liikkuu kissoja. Lisäksi junan vaunut ovat avoinna, joten on mahdollista, että kissa on uteliaisuuttaan hypännyt kyytiin. Mulari sai sähköpostia Haminasta, jossa kerrottiin, että vaunujen purkamisen yhteydessä kissa oli ilmestynyt.

Vai sittenkin haminalainen?

Kissa suhtautui Taina Marttiseen ja autokyytiin hyvin tottuneesti ja suopeasti.

– Normaalisti kissa menee sykkerölle kopan nurkkaan, niin tämä vain katseli maisemia. Sen mielestä oli kiva matkustella ja katsella, että mihin nyt mennään. Kissa on hyvin tottunut matkusteluun ja ihmisiin.

Maatiaiskissa on pääväriltään valkoinen. Sillä on punaharmaaläikikäs selkä ja muutamia muita punaharmaita merkkejä.

– Kaulassaan sillä on harmaa kaulapanta, jossa on tiuku. Vaikuttaa naaraskissalta, koska urokset eivät ole yleensä kolmivärisiä.

– En ole vielä ehtinyt tarkistaa sirua, mutta jos kissalla on sellainen, omistajan löytäminen on helpompaa.

Kissa.
Taina Marttinen

Marttinen on nähnyt urallaan paljon, muttei täysin vastaavaa.

– On erikoista, jos kissa on tullut niin pitkältä.

Mikäli ilmenee, että kissa on kotoisin Kajaanista, omistajan tulee hakea kissa tai kissa voidaan lähettää kotiinsa junan tai linja-auton kyydissä.

– Tottunut matkustajahan se on selvästi, Marttinen kertoo nauraen.

Kissa oli siisti ja puhdas, ihan kuin se olisi tullut jostain sisätilasta satamaan.

Taina Marttinen

Kissan kuvaa on jaettu Facebookissa eri ryhmissä, ja Marttinen onkin saanut useita puhelinsoittoja kissan liittyen. Yksi niistä oli haminalaiselta henkilöltä, joka asuu sataman lähistöllä.

– Soittaja kertoi, että häneltä on tuon näköinen kissa hukassa, mutta kissa on karannut jo vuosi sitten, Marttinen kertoo.

Päivitys: Kissan omistaja on löytynyt.