1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. esteellisyys

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää: Pääministerin kahden salkun malli ei vakuuta

Pääministerin ja omistajaohjauksen salkku samalla henkilöllä oli järkevä ratkaisu, joka ei jälkikäteen vaikuta kovin onnistuneelta, sanoo Mäenpää.

Olli Mäenpää Kuva: Yle

Juha Sipilän (kesk.) hallitus yhdisteli ministerien salkkujakoa uudella tavalla heti hallituskauden alussa 2015, ja vähensi samalla salkkujen määrää. Valtion omistajaohjausta johtaa nyt ensimmäisen kerran pääministeri.

Lähtökohtaisesti mahdollisesta ja järkevästä mallista on nyt koitunut haittaa, sanoo Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

– Ei se kovin onnistuneelta näin jälkikäteen arvioituna vaikuta. Tuntuu että tavan takaa nousee esiin kysymyksiä, onko pääministeri ollut esteellinen vai eikö ole. Joudutaan pohtimaan asioita, jotka eivät ole hyödyksi, kun pääministerin pitäisi nauttia jakamatonta luottamusta, Mäenpää sanoo.

Yrittäjänä menestyneellä Sipilällä on edelleen kytkentöjä liike-elämään muun muassa lastensa kautta. Mäenpää kehottaa keskustalaista pääministeriä käyttämään harkintaa.

– Talonpoikaisvarovaisuutta voisi suositella. Jos on lähipiirin toimijoita tai vanhoja bisneskamuja, joihin pääministerin päätöksenteko vaikuttaa, sellaiset voisi etukäteen viilata pois.

Lapsilla "merkittävä" osuus Chempoliksesta

Suomen vienninedistämismatkalla vahvistettu, Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) tiistaina uutisoima kauppa Sipilän lasten osaomistaman teknologiayhtiö Chempoliksen kanssa on Mäenpään mukaan esimerkki tilanteesta, jossa hälytyskellojen olisi pitänyt soida.

– Ei olisi vaatinut suurta työtä, että asiallista varovaisuutta olisi noudatettu.

– Kyllä siinä esteellisyyden hälytyskello soi aika kovaa, Mäenpää sanoo.

Sipilän lapset omistavat Chempoliksesta noin viisi prosenttia Fortel Invest -sijoitusyhtiön kautta. Mäenpään mukaan pieneltä vaikuttava viiden prosentin osuus on kuitenkin kaukana mitättömästä.

– Pidän osuutta merkittävänä siksi, että siinä on pääministerin hyvin läheiset omaiset omistajana.

Mäenpää arvioi, että kyse ei ole tavanomaisesta pörssiomistuksesta vaan aktiivisemmasta omistajuudesta, jonka kautta pyritään edistämään yhtiön liiketoimintaa.

Iltalehden mukaan Juha Sipilän poika edusti valtakirjalla Fortel Investin hallituksen puheenjohtajaa Juha Hulkkoa Chempolisin yhtiökokouksessa lokakuussa 2016. Sipilän poika käytti tuolloin yhtiökokouksen suurinta äänivaltaa, lähes 28 prosenttia.