Fortum: Sipilä ei vaikuttanut Chempolis-sijoitukseen

Fortumin viestintäjohtajan mukaan yritys uskoo, että Chempoliksessa on tulevaisuuden osaamista.

politiikka
Arto Räty
Arto RätyYle

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) perheen omistukset Chempolis-yhtiössä selvisivät Fortumille vasta, kun sijoituksesta oli sovittu, Fortumilta kerrotaan.

Yle kertoi tänään valtio-omisteisen Fortumin sijoittaneen kuusi miljoonaa euroa Chempolis-nimiseen biojalostusyhtiöön, jossa Sipilän lapsilla on viiden prosentin omistusosuus. Omistajaohjausasiat kuuluvat hallituksessa pääministerille.

Pääministeri ei kuitenkaan yrittänyt vaikuttaa Fortumiin, yhtiöstä kerrotaan.

– Normaalin prosessin kautta olemme tutkineet yrityksiä ja osaamisia. Siellä on teknologista osaamista, jota näemme olevan tulevaisuuden yrityksissä, Fortumin yhteiskuntasuhdejohtaja Arto Räty sanoo.

Chempolis oli vähissä varoissa ennen Fortumin sijoitusta. Silti iso valtionyhtiö päätti panna siihen rahaa.

– Siellä on osaaminen, joka on meille hyödyllistä, yhteiskuntasuhdejohtaja Räty toistaa.

Kun ratkaisu oli tehty, Fortumille selvisi Sipilän perheen Fortel Investin omistus. Siksi yhtiö päätti kertoa Chempolisin muut omistajat tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Viimeksi Fortumin ratkaisujen itsenäisyyttä on puntaroitu, kun yhtiö sijoitti ydinvoimayhtiö Fennovoimaan. Fortum oli aiemmin asettanut ehtoja osallistumiselleen mutta tuli lopulta osakkaaksi ilman ehtoja. Yhtiö perusteli ratkaisuaan sillä (siirryt toiseen palveluun), että valtioneuvostolle tärkeä hanke pääsee näin etenemään suunnitellussa aikataulussa.