Kymmeniä kuollut Euroopan pakkasissa – Kreikan saaria peittää metrinen hanki

Etelä-Euroopassa Kroatiassa meri on jäätynyt, Kreikassa on lumikaaos ja Puolassa ja Balkanilla kylmä on tappanut.

Talvisää
Lumi on peittänyt Akropoliin Ateenassa.
Lumi on peittänyt Akropoliin Ateenassa. EPA / Orestis Panagiotou

Euroopassa kovat pakkaset ja rajut lumimyrskyt ovat kiusanneet ihmisiä päiväkausia. Pakkasta on ollut paikoin yli 30 astetta. Yli 60 ihmistä on kuollut pakkaseen viikonlopun ja alkuviikon aikana eri puolella itäistä Eurooppaa.

Kolmasosa kuolleista on Puolasta, jossa lähes 20 ihmistä on kuollut pakkasiin. Puolan sisäministeriön mukaan kylmä on vaatinut uhrikseen jo 71 ihmistä sitten marraskuun alun. Kouluja on suljettu ja joissain kaupungeissa on tarjottu ilmaista joukkoliikennettä.

Balkanilla puolestaan yhteensä kahdeksan ihmistä on kuollut. Lisäksi kymmeniä tuhansia ihmisiä on jäänyt lumen saarroksiin syrjäseuduilla. Tuhansia on jäänyt myös sähköttä eri puolella Balkania.

Serbiassa hätätila on julistettu 11 kuntaan. Viranomaiset ovat kehottaneet kylien asukkaita hakeutumaan paikallisille kouluille lämpimään. Sadat turvapaikanhakijat ovat jonottaneet lämpimiä aterioita pääkaupungissa Belgradissa.

Kuolemantapausten lisäksi Serbiassa kuitenkin koettiin ihmepelastuminen, kun kaivoon pudonnut mies pelastettiin hyisessä säässä 52 tunnin kuluttua.

Jäätynyttä Tonavaa Belgradissa Serbiassa. Tonava on jäätynyt viimeksi yli 15 vuotta sitten.
Jäätynyttä Tonavaa Belgradissa Serbiassa. Tonava on jäätynyt viimeksi yli 15 vuotta sitten. EPA / Andrej Cukic

Bosniassa kokonainen kaupunki oli ilman lämmitystä, kun Zenican kaupungin voimalaitos rikkoutui pakkassäässä.

Romanian, Unkarin ja Bulgarian viranomaiset ovat pysäyttäneet laivaliikenteen Tonavassa määrittelemättömäksi ajaksi. Tonava on yksi tärkeimpiä jokikuljetusreittejä Euroopassa.

Meri jäässä Kroatiassa

Kroatiassa Adrianmeren rannalla merenkäynti on ollut suurissa vaikeuksissa, kun meri on paikoin jopa jäätynyt matalissa merenlahdissa. Splitissä Dalmatian rannikolla pakkanen kiristyi -7 asteeseen.

Tuhannet ovat jääneet Dalmatian alueella myös vedettä, kun maan päällä kulkevat vesijohdot ovat jäätyneet.

Etelä-Albanian Saranden kaupungissa koettiin ensimmäinen lumisade vuosikymmeniin. Albaniassa viisi ihmistä on kuollut kylmyyteen.

Lumi peittää Akropoliin

Lunta on satanut rankasti myös muun muassa Kreikan saarilla, joissa osassa hanki on ollut metrin paksuista. Lesboksen saarella turvapaikanhakijoita on siirretty telttamajoituksesta saaren hotelleihin.

Osassa Kreikkaa on julistettu hätätila kylmän vuoksi. Ateenan Akropolis on lumen peitossa. Koulut ja päiväkodit ovat kiinni Ateenassa ja kaupunkiin on perustettu hätämajoituksia kodittomille. Thessalonikissa lentoja on jouduttu perumaan.

Istanbul lumisade.
Istanbulissa lunta on satanut sankasti alkuviikosta.Tolga Bozolgu / EPA

Myös Istanbulissa rankan lumisateen aiheuttama liikennekaaos on jatkunut. Lisäksi ainakin yksi on kuollut ja useita loukkaantui, kun lumimassa aiheutti moskeijan katoksen sortumisen.

Italiassa kahdeksan ihmistä on kuollut ja kaikki liikenne maalla, merellä ja ilmassa on ollut vaikeuksissa alkuviikosta.

Keski-Euroopassa sää on jo lauhtumaan päin mutta Balkanilla pakkaset jatkuvat paikoin loppuviikkoon.

Lähteet: AFP, AP, Reuters