1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Pikku Kakkonen 40-vuotias, Obama piti jäähyväispuheensa, Sebastian Tynkkynen käräjäoikeudessa

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Ransu-koira tänään Ylen haastattelussa. Kuva: Yle

Barack Obama korosti jäähyväispuheessaan demokratiaa

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Barack Obama piti jäähyväispuheensa varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa. Hän korosti puheessaan demokratian merkitystä ja perusarvojen tärkeyttä. Puheessaan hän mainitsi onnistumisinaan laman taittamisen, Kuuban suhteiden lämpenemisen ja terveydenhuolto- ja sosiaaliuudistuksen.

Obama jättää presidentin tehtävät 20. tammikuuta.

Barack Obama Valkoisen talon pihamaalla lauantaina 7. tammikuuta. Kuva: Shawn Thew / EPA

Maaseudun tulevaisuus selvitti suomalaisten Nato-kantoja

Maaseudun tulevaisuuden teettämän kyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) suomalaiset vastustavat aiempaa vähemmän Nato-jäsenyyden hakemista. Lehden mukaan joka neljäs suomalainen on jäsenyyden hakemisen kannalla ja lähes joka toinen ei. Epävarmuus kannasta on lisääntynyt.

Pikku Kakkonen täyttää 40 vuotta

Ylen lastenohjelman hahmot ovat naurattaneet ja jotkut jopa pelottaneet vuosien varrella. Ohjelman ensimmäinen jakso nähtiin tammikuussa 1977. Tapaamme yhden rakastetuimmista hahmoista, nimittäin haastattelussamme on Ransu-koira. Kerromme myös, kuka on Pikku Kakkosen posti -laulun takana. Laulua lauetaan tänään juhlapäivänä myös yhteisesti: Pikku Kakkonen kutsuu klo 14:30 mukaan onnittelemaan 40-vuotiasta laulamalla tunnussävelmä ja jakamalla se somessa. Äänestä lastenohjelman suosikkihahmoasi täällä.

Miten uusi tupakkalaki vaikuttaa nuuskan maahantuontiin?

Syöpäjärjestöt julkaisevat tänään keskiviikkona selvityksen siitä, kuinka nuuskan maahantuonti on muuttunut. Selvityksessä arvioidaan myös uuden tupakkalain vaikutuksia nuuskan maahantuontiin.

Charlestonin kirkkoampujalle kuolemantuomio

Yhdysvalloissa Etelä-Carolinan Charlestonissa vuonna 2015 ammuskellut mies on saanut kuolemantuomion. Hän on ensimmäinen, joka tuomitaan kuolemaan viharikoksista. Valkoisen ylivallan kannattajaksi tunnustautunut 22-vuotias Dylann Roof ampui yhdeksän ihmistä afroamerikkalaisten suosimassa kirkossa kesäkuussa 2015.

Joukkosurma herätti Yhdysvalloissa paljon keskustelua rotusuhteista ja etelävaltioiden sisällissodan aikaisen taistelulipun käytöstä. Ampuja oli poseerannut etelävaltioiden lippu käsissään internetissä julkaistuissa kuvissa.

Sebastian Tynkkynen käräjäoikeudessa epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Oulun käräjäoikeudessa käsitellään tänään keskiviikkona Perussuomalaiset Nuoret ry:n hallituksen entistä puheenjohtaja Sebastian Tynkkystä vastaan nostettuja syytteitä.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Syyttäjä vaatii oululaiselle Tynkkyselle yhteistä sakkorangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. Haastehakemuksen mukaan Tynkkynen on julkaissut Facebook-sivullaan kirjoituksia, joissa hän vaatii muun muassa islaminuskon kitkemistä pois Suomesta. Tynkkynen kiistää syyllistyneensä rikoksiin.