Netti ja älypuhelimet eivät ole horjuttaneet Pikku Kakkosen suosiota – tulevaisuudessa ohjelmaa saatetaan katsoa virtuaalilaseilla

Suosittua lastenohjelmaa seurataan netissä erityisesti Yle Areenasta ja ohjelman oman mobiilisovelluksen kautta.

Pikku Kakkonen
Grafiikka Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlasta.
Yle

Tänään 40 vuotta täyttävä Pikku Kakkonen on muuttunut paljon vuosikymmenien aikana. Ohjelman alkuaikoina sitä näytettiin televisiosta vain kolme kertaa viikossa. Nykyään Pikku Kakkonen tulee televisiosta joka arkipäivä aamulla ja illalla sekä viikonloppuaamuisin. Edes internetin valtava tarjonta ei ole vähentänyt ohjelman suosiota.

– Iltalähetys on säilyttänyt pienten lasten keskuudessa todella hyvin paikkansa, vaikka myös muuta katselua on paljon. Se on tässä muuttuvassa mediamaailmassa pysynyt arjessa vakiona, joka liittyy varmasti perheiden päivärytmiin, Pikku Kakkosen tuottaja Teija Ryösä sanoo.

Iltalähetys on säilyttänyt pienten lasten keskuudessa todella hyvin paikkansa, vaikka myös muuta katselua on paljon.

Teija Ryösä, tuottaja, Pikku Kakkonen

Pikku Kakkonen on ollut mukana suurissa teknologisissa mullistuksissa hyvissä ajoin. Ohjelman ensimmäiset nettisivut avattiin jo syyskuussa vuonna 1998. Nykyään Pikku Kakkosta seurataan netissä erityisesti Yle Areenasta, jossa sillä ja muilla lastenohjelmilla on noin pari miljoonaa latausta joka kuukausi.

– Areenan katselu on kasvanut koko ajan. Ja yllättävästi se ei ole vähentänyt tv-katselua, vaan kumpikin on vahvoja, Ryösä toteaa.

Pikku Kakkosta virtuaalitodellisuudessa?

Pikku Kakkonen on vahvasti mukana myös mobiilimaailmassa. Ohjelma julkaisi oman sovelluksensa älypuhelimille ja tablettitietokoneille noin kolme vuotta sitten, jonka jälkeen se on asennettu kaikkiaan yli 400 000 kertaa. Teija Ryösän mukaan lapset ovat edelläkävijöitä uuden teknologian käyttöönotossa.

– Lapset ovat hyvin nopeita omaksujia. Sovelluksemme onkin kehitetty yhteistyössä lasten kanssa ja se on tehty helposti lähestyttäväksi. Se tarjoaa alustan leikille ja sovelluksessa olevien minipelien avulla voi omaksua esimerkiksi kirjaimia ja numeroita.

Pikku Kakkosen verkkosivut sopivat lapsille
Pikku Kakkosella on ollut omat nettisivut vuodesta 1998 lähtien.YLE Keski-Suomi

Uusien teknologisten alustojen käyttöönotto ei kuitenkaan ole Ryösän mukaan Pikku Kakkoselle mikään itseisarvo, vaan ohjelmalle on tärkeintä saada tuotettua lapsille laadukasta sisältöä.

– Tutustumme yleensä kaikkeen uuteen ja olemme ottaneet selvää esimerkiksi virtuaalitodellisuudesta, mutta käytännössä sellaisen tuotantomahdollisuudet ovat vielä kaukana edessäpäin, hän toteaa.

Leikkiä ei haluta syrjäyttää

Mediasisältöjen tarjonta ja kuluttaminen ovat Pikku Kakkosen elinaikana kasvaneet räjähdysmäisesti niin lapsilla kuin aikuisilla. Pikku Kakkonen haluaa Ryösän mukaan kuitenkin kannustaa vanhempia valvomaan lastensa median käyttöä.

– Haluaisimme, että median käyttö on luonteva osa arkea ja toivomme, ettei se syrjäytä leikkiä, liikuntaa, unta ja muuta tekemistä.

Pikku Kakkosen omana tavoitteena onkin, ettei ohjelman katsominen olisi passiivista, vaan vuorovaikutteista, jolloin leikki voisi jatkua myös tv-ohjelman jälkeen. Ryösä toivookin, että Pikku Kakkonen tarjoaa 10 vuoden päästä edelleen hyviä uusia hahmoja ja sisältöjä ja on turvallisesti mukana lasten arjessa.

– Vaikka tulevaisuudessa valinnanvapaus kasvaa vielä, aiomme edelleen olla lasten leikeissä mukana.