Norjalaiset joutuvat radiokauppaan – perinteiset radiot vaikenevat tästä päivästä alkaen

Muutos koskee eniten miljoonia autoilijoita, jotka joutuvat uusimaan autoradionsa. Myös ikäihmiset joutuvat hankkimaan digiradioita.

radio
Myyjä esittelee radiota asiakkaalle
Myyjä esittelee digiradiota asiakkaalle norjalaisessa kaupassa.NONRK

Norjasta on tulossa maailman ensimmäinen maa, jossa analogiset radiolähetykset vaikenevat. Osa lähetyksistä vaikenee jo tänään keskiviikkona.

Ensimmäiseksi FM-radiolähetykset loppuvat Nordlandin läänissä Pohjois-Norjassa. Norjassa siirrytään kokonaan digitaaliseen radiotoimintaan tämän vuoden loppuun mennessä.

Kuluttajille digiradioihin siirtyminen tarkoittaa radion kuuntelua netin kautta tai uusien radiovastaanottimien hankkimista. Sekä koteihin että autoihin on hankittava digilähetykset vastaanottava radio, ellei sellaista ole aiemmin ollut, tai radioa on kuunneltava nettiyhteyden avulla.

– Norja ei ole valmis tähän. Kodeissa, mökeissä ja veneillä on miljoonia radioita, jotka eivät enää toimi, parahti Norjan paikallisradioiden liiton puheenjohtaja Svein Larsen.

Dagbladet-lehden tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta norjalaisesta on vastustanut pakkomuutosta.

digiradioita kaupan hyllyillä
Digiradioita norjalaisessa kaupassa.NONRK

Muutos koskee ennen kaikkea autoradioita ja vanhoihin vastaanottimiin tottuneita ikäihmisiä.

Autoradiot uusittava

Erityisesti autoilijat ovat olleet käärmeissään autoradioiden vaikenemisesta. Noin 2,2 miljoonaa autoa on digiradiota vailla. Asiaa on pidetty myös turvallisuusriskinä.

Autoihin joudutaan nyt ostamaan joko noin 4 000 kruunun (440 euron) hintainen uusi digitaalinen autoradio tai noin 1 500 kruunun (165 euron) hintainen adapteri.

Tuovat miljoonasäästöjä

Noin 70 prosenttia norjalaisista kuuntelee radioita jo nyt digitaalisesti.

Digilähetyksiä pidetään laadukkaampina sekä myös varmempina. Radion kuuluvuus paranee vuoristoisessa maassa, jossa radioaallot ovat välillä häiriintyneet.

– Suurin syy siihen, että Norja on ensimmäinen, on Norjan maantiede: on syviä vuonoja, korkeita vuoria ja hajanaisia taajamia, sanoi hallitus lausunnossaan.

– Tämä käy norjalaisille FM-kanaville erittäin kalliiksi verratuna muihin maihin, lausunnossa jatketaan.

Asiaa on perusteltukin juuri säästösyillä. Muutoksen arvellaan säästävän yi 200 miljoonaa kruunua (22 miljoonaa euroa) vuosittain.

digiradioita kaupan hyllyillä
NONRK

Kanavia muutos sinänsä ei koske. Jo nyt Norjassa on 26 digilähetyksiä lähettävää radiokanavaa, ja uudistuksen myötä uusienkin kanavien toiminta on helpompaa.

Myös Sveitsi ja Britannia harkitsevat kokonaan digilähetyksiin siirtymistä.

Lähteet: Yle Uutiset, AP

Korjattu klo 20.40: poistettu vain 25% norjalaisautoja on vailla digiradiota