Hypo: Suomen talouskasvussa näkyy Donald Trumpin vaikutus

Hypo odottaa Trumpin aloittavan valtakautensa elvyttämällä ja purkamalla sääntelyä. Toisaalta samalla Trump näyttäytyy riskinä: uusi politiikka voi vaikuttaa kansainvälisiin suhteisiin.

Suomen Hypoteekkiyhdistys
Suomen Hypoteekkiyhdistyksen kyltti Hypo-talon julkisivussa Helsingissä.
Suomen Hypoteekkiyhdistyksen kyltti Hypo-talon julkisivussa Helsingissä.Pekka Sakki / Lehtikuva

Suomen Hypoteekkiyhdistys eli Hypo arvioi Suomen talouden jatkavan kohtuullista kasvuaan kuluvan vuoden aikana.

Luottolaitos Hypo arvioi tuoreessa talouskatsauksessaan, että kokonaisuutena Suomen talouskasvu pysyttelee tänä vuonna puolentoista prosentin tuntumassa. Viime vuosi päättyi myötätuulessa, ja kasvu kiihtyi lähes kahden prosentin vauhtiin. Samalla työttömyys laski ja kuluttajien luottamus talouteen vahvistui.

Talouden odotetaan nousevan tänäkin vuonna kotimarkkinoilla jatkuvan kasvun, erityisesti rakennusbuumin ja yksityisen kulutuksen, siivittämänä.

Lisäksi Hypo arvioi Yhdysvaltain uuden presidentin näkyvän Suomen taloudessa piristysruiskeena, mutta vain väliaikaisesti. Hypo odottaa Donald Trumpin aloittavan valtakautensa elvyttämällä ja purkamalla sääntelyä, mikä vahvistaa Yhdysvaltain kasvua. Odotettavissa on myös Yhdysvaltain ja Venäjän keskinäisten suhteiden lämmittäminen.

Toisaalta samaan aikaan mahdollisuus nähdään riskinä: Trumpin arvaamattomuus luo epävarmuutta, kun uuden politiikan odotetaan vaikuttavan esimerkiksi ilmastonmuutokseen tai kansainvälisten suhteiden kiristymiseen.

Vuodelle 2017 tuo riskinsä myös Brexit sekä vuoden 2017 vaalit Euroopassa. Esimerkiksi keväällä järjestettävät Ranskan presidentinvaalit ja syyskuiset Saksan liittopäivävaalit heijastuvat poliittiseen ja taloudelliseen vakauteen niin Euroopassa kuin muuallakin.

Vienti kasvaa ja työttömyysaste laskee

Suomen viennille Hypo ennustaa tänä vuonna kolmen prosentin kasvua.

Viennin vauhdittumiseen vaikuttaa etenkin kilpailukykysopimuksen voimaantulo sekä EU:n Venäjää koskevien pakotteiden lieventyminen, mikä helpottaisi Suomen viennille tärkeää idänkauppaa.

Hypo toteaa, että työttömyys on hellittänyt odotuksia ripeämmin. Kuluvalle vuodelle talouskatsaus ennustaa 8,3 prosentin työttömyysastetta, ja ensi vuodelle ennuste on tasan 8 prosenttia. Työttömyysasteen alenemista kuitenkin jarruttaa osaavien työntekijöiden pula ja kireät työmarkkinat.

Talouskatsaus ennustaa lisäksi asuntolainojen korkojen pysyvän vielä vuosia matalina kotitalouksille, yrityksille ja valtiolle.

Asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo julkistaa talouskatsauksena kaksi kertaa vuodessa.

Lue myös: Kolumni: Trumpin aika on parhaimmillaankin epävarmuuden aikaa