1. yle.fi
  2. Uutiset

Breivikin vankilaolot oikeudessa – nosti kätensä natsitervehdykseen

Joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin ihmisoikeuksien toteutumista punnitseva oikeudenkäynti alkoi tiistaina Breivikin natsitervehdyksellä.

Anders Breivik
Anders Behring Breivik oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä 10.1. 2017. Skienin vankilassa kokoontuva hovioikeus käsittelee Breivikin ihmisoikeuksia vankilassa. Kuvassa Breivik nostanut kätensä natsitervehdykseen. Breivikon ajanut päänsä kaljuksi ja kasavattanut parran.
Anders Behring Breivik oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä 10.1. 2017. Skienin vankilassa kokoontuva hovioikeus käsittelee Breivikin ihmisoikeuksia vankilassa. Lise Aaserud / EPA

Anders Behring Breivikin ihmisoikeuksien toteutumista punnitseva oikeudenkäynti alkoi tiistaina Breivikin natsitervehdyksellä.

Eilen tiistaina alkanut kuusipäiväinen oikeudenkäynti alkoi dramaattisesti, kun tummaan pukuun pukeutunut, parrakas Breivik nosti oikean kätensä natsitervehdykseen. Hän on aiemminkin oikeudenkäynneissään tehnyt saman eleen. Breivik lupasi olla toistamatta käsimerkkiään sen jälkeen, kun hän sai nuhteet oikeuden tuomarilta.

Oikeuskäsittelyn taustalla on Oslon käräjäoikeuden viimevuotinen tuomio, josta kumpikin osapuoli on valittanut hovioikeuteen. Breivik kokee muista vangeista eristettynä olemisen ja kirjeenvaihdon rajoittamisen ihmisoikeusloukkauksena. Hänen asianajajansa kuvailee

– Valtion näkemys on hyvin yksinkertainen. Ihmisoikeusloukkauksia ei ole, sanoi syyttäjä Fredrik Sejersted.

Norjan valtion mukaan Breivik on saanut jopa parempaa kohtelua kuin muut eristysselleissä istuvat vangit. Hänellä on käytössään kolmen sellin kokoinen alue, missä hän voi muun muassa pelata videopelejä, katsoa televisiota, kuntoilla ja lukea sanomalehtiä.

Breivikin asianajajan mielestä esimerkiksi kirjeenvaihdon rajoitukset ovat niin tiukat, että ne estävät Breivikiltä kanssakäymisen muiden ihmisten kanssa ja rikkovat Euroopan ihmisoikeussopimusta vastaan.

Syyttäjä Sejersted sanoi oikeudelle, ettei Breivik suinkaan ole murtunut eikä osoittanut katumustaan.

– Hän on ylpeä siitä, mitä on tehnyt. Hän kannattaa jopa vahvemmin äärioikeistolaisia näkemyksiään.

Breivik haastoi Norjan valtion oikeuteen ihmisoikeuksiensa rikkomisesta heinäkuussa 2015. Oslon käräjäoikeus tuomitsi Norjan valtion Euroopan ihmisoikeussopimuksen 3. artiklan perusteella, joka kieltää epäinhimillisen tai nöyryyttävän kohtelun. Sekä valtio että Breivik valittivat tuomiosta.

Hovioikeus kokoontuu Skienin vankilassa, missä Breivik istuu 21 vuoden vankilatuomiota 77 ihmisen murhasta. Oikeudenkäynnille on varattu kuusi päivää. Seuraavan kerran Breivik saapuu oikeuden eteen torstaina.

Lähteet: Reuters, AFP

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi