yle.fi-etusivu

Asiantuntija: Trumpin voitto oli Obaman suurin tappio

Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen ja Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioivat Obaman aikaa presidenttinä ja hänen tulevaisuuttaan.

Barack Obama
Pirkko Pöntinen ja Mika Aaltola.
Yhdysvaltain väistyvä presidentti Barack Obama piti yöllä jäähyväispuheensa. Obaman jättämästä perinnöstä keskustelivat Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen ja Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti jäähyväispuheensa samalla estradilla kuin voitonpuheensa 2008 ja 2012, Chicagon McCormick Place -hallissa. Hän korosti myös samoja teemoja kuin aiemmissa puheissaan, toteaa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

– Demokratiaa, toivoa tulevaisuudesta. Hän korosti sitä, että yhdessä voimme tehdä asioita, ja niitä on tehtykin.

Obaman saavutukset

Obama katsoi itse puheessaan onnistumisikseen muun muassa Kuuban suhteiden lämmittämisen, Iranin ydinsopimuksen, New Yorkin vuoden 2001 terrori-iskun syyllisten kiinnisaamisen, Yhdysvaltain talouden kääntämisen nousuun ja terveydenhuoltouudistuksen.

Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen huomauttaa, että Obamaan on kohdistunut valtavan suuret odotukset.

– Obama on kaiken aikaa tehnyt selväksi sen, että kaikkea ei voi saavuttaa.

Pöntinen huomauttaa, että vaikka Yhdysvaltain talous on kääntynyt kasvuun, kansalaisten keskinäiset tuloerot ovat myös jatkaneet kasvuaan. Monet Obaman uudistuksista on tehty presidentin valtaoikeuksien nojalla, ja siksi seuraava presidentti voi yhtä lailla alkaa purkaa niitä omilla valtaoikeuksillaan.

Kongressi on ollut republikaanien käsissä, ja Obamalla on ollut huonot suhteet siihen. Mika Aaltola arvioi, että Obama muun muassa tästä syystä jää historiaan keskivertopresidenttinä.

Obaman epäonnistumiset

Obaman keskeisiä tavoitteita oli nostaa politiikan tekemisen ja puhumisen tasoa Yhdysvalloissa, arvioi Mika Aaltola. Siinä Obama on Aaltolan mielestä epäonnistunut.

– Hän käytti puheessaan sananpartta: Demokratia ottaa kaksi askelta eteenpäin ja yhden taakse. Luulen, että tässä viitattiin Trumpiin, Aaltola arvioi.

– Obaman suurimpia tappioita on tietenkin Trumpin valinta. Hänen vahtivuorollaan – hänen omien sanojensa mukaan – demagogi [kansankiihottaja] pääsi valtaan, ja populismi kukisti toivon viestin.

Aaltolan mielestä Obama on luottanut liian paljon historian suureen kaareen ja siihen, että se olisi demokratian puolella.

Yhteiskunnan tila

Obama nosti puheessaan esille huolensa Yhdysvaltain yhteiskunnan jakautumisesta. Hänen mielestään monet yhdysvaltalaiset elävät omissa kuplissaan, muodostuivatpa ne naapureista, opiskelukavereista, uskonnollisista tai poliittisista yhteisöistä.

– Media jakautuu meidän makuamme vastaavaksi. Kaikki tämä tekee jakautumisesta luonnollista, väistämätöntä. Meistä tulee kuplissamme yhä varmempia. Olemme alkaneet hyväksyä vain meille sopivaa tietoa, olipa se totta tai ei, Obama totesi.

Obama ja Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset ovat vaalien jälkeen esittäneet epäilyjä siitä, että Venäjä olisi yrittänyt vaikuttaa vaalien tulokseen. Demokratia ja tiedonjako eivät ole itsestäänselvyyksiä, hän totesi puheessaan.

– Hän haluaa olla järjen ääni Yhdysvaltain yhteiskunnassa. Hän korostaa yhteisyyttä, osallisuutta amerikkalaisesta yhteiskunnasta, huomauttaa Mika Aaltola.

Obaman tulevaisuus

Sekä Pöntinen että Aaltola uskovat, että Obama toimii jatkossakin aktiivisesti demokraattisessa puolueessa ja Yhdysvaltain yhteiskunnassa. Hän tulee myös puhumaan aiempaa enemmän rodun merkityksestä.

– Presidenttinä hän tiesi rodun tuomat paineet, ja miten osa kansasta reagoisi häneen. Hän on selvästi koko ajan tarkkaillut omaa käytöstään ja asettanut tiukat rajat sille, kuinka hän puhuu, sanoo Pöntinen.

– Jos hän olisi esiintynyt vihaisena mustana miehenä, niin se olisi ollut varmin tapa saada hänen politiikkansa epäonnistumaan.

Aaltola kuitenkin huomauttaa, että Obaman takana on voittava koalitio, joka muodostuu hyvinkoulutetusta keskiluokasta, naisista, nuorista ja vähemmistöistä.

– Se on aktivoitavissa tulevissa vaaleissa. Hillary Clinton ei siinä onnistunut. Nähtäväksi jää, miten se tulevissa vaaleissa onnistuu.

Lue myös: Obaman koskettavat kiitokset Michellelle: "Et ole ollut pelkästään vaimoni ja lasteni äiti, vaan myös paras ystäväni"

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Talousrikokset

Työpaikkojen varkaudet ja petokset hurjempia kuin uskotaan: "Työpaikan sisälle jää vellomaan epäilys, kuka oli syyllinen"

Hävittäjät

Suomi lähettää tarjouspyynnöt uusista hävittäjistä keväällä - "Tarvitsemme vähintään 64 konetta tämänkokoisen maan puolustamiseen"

Lapsen oikeudet

Yli 600 työpaikalle otetaan lapsi mukaan teemapäivän mukaisesti

Saksan politiikka

Toimittajalta: Saksan demarien pää kääntyi – suuri koalitio on mahdollinen