Valvonta petti – päiväkodin johtaja tuomittiin siveettömistä lapsikuvista, jatkoi lasten kanssa työskentelyä

Tampereen kaupunki sopi vuonna 2011, ettei yksityisen päiväkodin johtaja työskentele yksinään lasten kanssa. Joulukuussa paljastui, ettei sopimusta ole noudatettu ja nyt päiväkoti suljetaan.

Kotimaa
ABC-päiväkodin julkisivu Tampereella
Yksityinen ABC-Päiväkoti suljetaan Tampereella.Marjut Suomi / Yle

Tampereella, Pyynikintorin laidalla, yksityisessä ABC-Päiväkodissa palavat varhain keskiviikkoaamuna valot. Sisällä päiväkodissa näyttää työskentelevän yksi hoitaja.

Sisään pyrkivä toimittaja saa kehotuksen poistua. Puoli yhdeksään mennessä päiväkotiin tuodaan eri kyydeillä neljä lasta. Lapsiaan tuovista vanhemmista kukaan ei halua keskustella toimittajan kanssa.

Tiistai-iltana kerrottiin, että Tampereen kaupunki aikoo sulkea yksityisen ABC-päiväkodin. Yrittäjä on vuonna 2010 saanut sakkotuomion sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvamateriaalin hallussapidosta. Kaupunki on sopinut tämän jälkeen yrittäjän kanssa, ettei hän työskentele enää yksinään lapsiryhmässä. Joulukuussa tehdyllä valvontakäynnillä huomattiin kuitenkin, ettei sopimusta ole noudatettu ja sakot saanut yrittäjä on työskennellyt myös yksin lasten kanssa.

"Sopimusta ei olisi pitänyt tehdä"

Tampereen kaupunki ei osta palveluita yksityiseltä ABC-Päiväkodilta, mutta lain mukaan päiväkodin valvonta kuuluu kaupungille. Tampereen kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä myöntää, että tässä tapauksessa valvonta on pettänyt pahasti.

– Sopimuksen tekeminen on ollut virhearvio. Sopimuksen tekovaiheessa on kyllä konsultoitu aluehallintovirastoa, mutta päiväkodin arjen tietäen sopimus ei ole alunpitäenkään ollut realistinen, hän sanoo.

Kaupungin ja yrittäjän väliseen sopimukseen on kirjattu, että yrittäjän pääasiallinen rooli on liiketoiminnasta vastaaminen. Järvelän mukaan on ilmeisesti ajateltu, että hän keskittyisi toimitusjohtajan tehtäviin ja koulutettu henkilökunta työskentelisi lasten kanssa. Henkilökuntaa talossa on ollut riittävästi.

– Yrittäjä on kertonut ottaneensa lapsia vastaan, kun heitä tuodaan aamuisin päiväkotiin, ja vieneensä heitä autolla enkkukerhoon. Noina hetkinä hän on ollut ainoa aikuinen lapsiryhmässä, Järvelä kertoo.

– Meidän tietoomme ei ole tullut, että lapset olisivat olleet vaarassa.

Kaupunki on Järvelän mukaan tehnyt valvontakäyntejä päiväkotiin joka vuosi, ja toiminta on ollut kaikilta osiltaan moitteetonta.

Kaikille lapsille löytyy uusi hoitopaikka

Kaupunki järjestää päiväkodissa tällä hetkellä hoidossa oleville 23 lapselle uuden päivähoitopaikan, jonka perheet voivat halutessaan ottaa vastaan välittömästi tai myöhemmin.

Lasten vanhemmille järjestettiin tiistai-iltana info- ja keskustelutilaisuus, johon kaikki vanhemmat kutsuttiin henkilökohtaisesti soittamalla. Järvelän mukaan tämä vaati melkoista salapoliisityötä, koska yrittäjä ei pyynnöistä huolimatta suostunut luovuttamaan yhteystietoja.

– Vastaanotto oli hyvin rauhallinen. Enemmänkin ehkä epäuskoinen. Vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä päiväkotiin ja henkilökunta on erinomaista. Yleisvire oli yrittäjää ymmärtävä, puoltava ja ratkaisuhakuinen, Järvelä kertoo.

– Toki ihan oikeutetusti kaupungille oltiin närkästyneitä ja kyseenalaistettiin valvontaa, joka on ollut puutteellista.

Asia etenee seuraavaksi lasten ja nuorten lautakuntaan, joka käsittelee asiaa seuraavassa kokouksessaan 24. tammikuuta. Esityksen mukaan päiväkodissa kielletään pitämästä lapsia 31. tammikuuta lähtien.

Tampereella suljettiin viime syksynä myös toinen yksityinen päiväkoti. Tuolloin syynä olivat toistuvat puutteet henkilöstön kelpoisuusehdoissa ja toiminnan järjestämisessä.

Yle ei ole tavoittanut päiväkodin omistajaa.