Ravintovalmentajan neuvo jojo-laihduttajalle: varo elimistön säästöliekkiä

Aineenvaihdunta on pidettävä hereillä, jotta elimistö ei ala "syödä itseään", varoittaa ravintovalmentaja Anu Marin.

painonhallinta
Aamutv.
Iso osa laihdutuskuureista epäonnistuu ja paino nousee takaisin korkojen kera. Miksi laiduttaminen kannattaisi lopettaa kokonaan? Asiasta oli keskustelemassa ravinto- ja voimaharjoitteluvalmentaja Anu Marin.

Ravinto- ja voimaharjoitteluvalmentaja Anu Marin kiinnittää painonhallinnassa huomion aineenvaihduntaan.

Hän korostaa, että painonhallinnassa ei pidä jäädä surkuttelemaan omia perintötekijöitä. Sen sijaan kannattaa pitää huolta asioista, joihin voi itse vaikuttaa.

– Kaikki voivat kouluttaa omaa aineenvaihduntaansa, Marin sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Marinin mukaan painonhallinnassa elimistö "voi mennä jumiin", jos aineenvaihdunta jää retuperälle. Liian niukka syöminen hidastaa aineenvaihduntaa, kun elimistö alkaa suojautua nälkäkuolemaa vastaan siirtymällä säästöliekille.

– Jos syödään liian vähän, kehon mekanismit alkavat hidastavat aineenvaihduntaa ja tavallaan kannibalisoida lihasmassaa.

Paras tapa tasapainon löytämiseksi on fiksu syöminen, monipuolinen liikkuminen ja lepo. Hänen mukaansa alle 1500 kalorin päivädieettiä voi pitää rajana, jonka alle ei pitäisi mennä.

Syöminen tasaisin väliajoin tekee sen hallinnasta helpompaa. Jos verensokeri pääsee laskemaan voi makeanhimon hallitseminen käydä ylivoimaiseksi.

Entäpä paljon puhutut hiilarit?

– Niitä kannattaa ehdottomasti syödä, koska ne kiihdyttää aineenvaihduntaa. Ne ylläpitävät toimintakykyä ja tekevät treeneistäkin tehokkaita.