Vaaralliset urheiluhallit huolestuttavat asiantuntijaa – ihmettelee, miten suljettu riskihalli on pysynyt pystyssä

Porvoossa nuorisojäähalli suljettiin loppuvuodesta vaarallisten rakenteiden vuoksi. Teräsrakenneasiantuntija arvioi, että samankaltaisia halleja on Suomessa kolmisen sataa.

rakennustarkastus
Laukaan romahtanut maneesi.
Laukaan maneesin romahduksen jälkeen alettiin valmistella lakia, jotta vastaavat tapahtumat saataisiin estettyä. Onnettomuudessa kuoli 10-vuotias tyttö.Matti Myller / Yle

Vaaralliset urheiluhallit ovat olleet julkisuudessa esillä tasaisin väliajoin. Tuorein esimerkki on Porvoosta, jossa nuorisojäähalli suljettiin viime vuoden lopulla (siirryt toiseen palveluun), koska sen rakenteet koettiin vaarallisiksi.

Teräsrakenneasiantuntija ja Vantaan rakennusvalvonnan tarkastusinsinööri Jouko Lamminen on tutustunut tapaukseen ja sanoo, että Porvoon hallissa oli olemassa katastrofaaliset ainekset.

– Paarteiden ja diagonaalien väliset liitokset olivat lähes poikkeuksetta alimittaiset. Voi vain kysyä, että millä ilveellä se on pysynyt pystyssä, lataa Lamminen Ylen Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Nuorisojäähalli valmistui vuonna 1999.

Tarkkaa arviota vaarallisten hallien kokonaismäärästä Suomessa on vaikeaa Lammisen mukaan antaa.

– Olen kahdelta eri suunnalta kuullut lukuarvon, että pelkästään kyseisen [Porvoon nuorisojäähallin] valmistajan halleja olisi luokkaa 300. Tämä on tyrmistyttävä luku.

Porvoon kaupungin mukaan Nuorisojäähalli on samanlaista rakennustyyppiä kuin Järvenpään urheiluhalli, jonka katto romahti vuonna 2010. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan kevättalvella 2010 tapahtui Järvenpään tapauksen lisäksi useita onnettomuuksia ja vaaratilanteita (siirryt toiseen palveluun), jotka johtuivat rakenteiden pettämisestä.

Laki parantamaan hallien turvallisuutta

Yksi kohtalokas esimerkki vaarallisesta hallista on neljä vuoden takaa, kun Laukaassa romahti ratsastusmaneesi. Onnettomuudessa kuoli 10-vuotias lapsi.

Laukaan maneesin romahduksen jälkeen alettiin valmistella lakia, jotta vastaavat tapahtumat saataisiin estettyä. Uusi laki (siirryt toiseen palveluun) astui voimaan vuonna 2015. Se velvoittaa tietynlaisten rakennusten tarkastamisen määräaikaan mennessä.

Ympäristöministeriön yli-insinööri Jukka Bergman sanoo, että laki koskee nimenomaan rakennuksia, joissa on paljon ihmisiä.

– Sellaisia, joissa tarjotaan laajemmille joukoille esimerkiksi urheiluvirkistystoimintaa, vapaa-ajan toimintaa tai kaupan toimintaa. Paikoissa, joissa on paljon ihmisiä ja joissa riski henkilövahingoille on suuri, selventää yli-insinööri Ylen Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Bergmanin mukaan käytännössä urheiluhallia käyttävä ei voi kuitenkaan selvittää hallien kuntoa mistään.

– Sen, joka tulee harrastamaan, pitää voida luottaa siihen, että rakennus on turvallinen.

Tarkastusvastuu rakennuksen omistajalla

Lain mukaan rakennuksen omistajan on huolehdittava laajarunkoisen rakennuksen kantavien rakenteiden turvallisuudesta. Ympäristöministeriön Bergman olettaa, että tarkastusvastuu otetaan vakavasti.

– Rakennuksen omistajien oman mielenrauhan kannalta voisi olettaa, että tämä laki otetaan erittäin vakavasti. Jos sortuminen tapahtuu, niin sillä on merkittäviä taloudellisia vaikutuksia, mutta ennen kaikkea siinä on henkilövahinkojen riski. Kyllähän jokaisen täytyy huolehtia, ettei tällaista tilannetta ei pääse toistumaan, mitä Laukaassa tapahtui.

Rakennuslehden mukaan käytännössä tarkastuksia on kuitenkin tehty laiskasti. Lehti uutisoi joulukuussa (siirryt toiseen palveluun), että rakennusvalvontojen tiedossa on, ettei lain edellyttämiä selvityksiä ole juurikaan tehty.

Myös Lammisen mukaan käytännön toteutumisessa voi nähdä tiettyjä puutteita. Vantaan kaupungin osalta uutta lakia koskevat kyselyt ohjattiin Lammiselle.

– Laki tuli voimaan 2015 huhtikuussa ja tähän mennessä puheluita on tullut minulle yksi vai kaksi, vaikka olen satavarma, että halleja kyllä löytyy. Laissa ei ole määritelty toimivaltaista viranomaista, joka tämän perään katsoo. Rakennusvalvonnalla on aika tylsät hampaat pureskella tätä problematiikkaa.