Eurooppalaisjohtajat varoittavat Trumpia Putinista

17 eurooppalaista valtiojohtajaa kirjoittaa Vladimir Putinista erittäin kovin sanoin.

Vladimir Putin
Vladimir Putin.
Venäjän presidentti Vladimir Putin esiintyi vuosittaisessa tiedotustilaisuudessa Moskovassa joulukuussa.Natalia Kolesnikova / Lehtikuva

17 eurooppalaista nykyistä ja entistä valtiojohtajaa on lähettänyt avoimen kirjeen Yhdysvaltain tulevalle presidentille Donald Trumpille. Kirjeessään valtiojohtajat varoittavat Trumpia tekemästä myönnytyksiä Venäjälle ja sen johtajalle Vladimir Putinille.

Kirjeestä uutisoi The Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Valtiojohtajien mukaan Venäjää vastaan suunnattujen pakotteiden lopettaminen ja Ukrainan jaon hyväksyminen aiheuttaisi epävakautta Itä-Euroopan maissa ja ja antaisi pontta äärimielisille, oligarkkisille ja länsivastaisille aineksille näissä maissa.

Myönnytykset myös heikentäisivät luottamusta Yhdysvaltoihin ja sääntöihin perustuvaan maailmanjärjestykseen, johon länsimaiden turvallisuus perustuu, valtiojohtajat sanovat.

He painottavat, ettei Venäjä ole Yhdysvaltain liittolainen, eikä luotettava kansainvälinen neuvottelukumppani.

– Putinin aikana Venäjän militarismi, sodat, uhkaukset, rikotut sopimukset ja väärät lupaukset ovat tehneet Euroopasta vaarallisemman paikan, he kirjoittavat.

– Sopimus Putinin kanssa ei toisi rauhaa. Päinvastoin, se tekisi sodan entistä todennäköisemmäksi. Putin näkee myönnytykset heikkouden merkkeinä, he jatkavat.

Valtiojohtajien toivomus on, ettei Yhdysvallat luopuisi länsimaiden puolustusyhteistyöstä, sillä yhtenäisenä länsi kykenee vastaamaan Venäjän asettamiin haasteisiin.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet mm. Bulgarian presidentti Rosen Plevneliev, Viron ja Latvian entiset presidentit Toomas Hendrik Ilves ja Vaira Vike-Freiberga sekä Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt. Suomalaisia ei ole allekirjoittajien joukossa.

Lue myös: Hyppy tuntemattomaan – Tällainen on Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump