Kuopion järvimaisemaa ehdotetaan maailmanperintökohteeksi – "Te asutte siellä maanpäällisessä paratiisissa"

Kuopion kaupungin markkinointijohtaja pitää ajatusta kiinnostavana, mutta asiassa eteneminen vaatii vielä työtä.

maailmanperintökohteet
Näkymä Puijolta
Toni Pitkänen / Yle

Kuopion kaupunki on saanut aloitteen, jonka mukaan Kuopion järvimaisema pitäisi hakea Unescon maailmanperintökohteeksi. Aloitteen isä on Tukholmassa asuva Jan Ridemalm. Hänen mukaansa Suomi on tunnettu varsinkin Euroopassa ja Pohjoismaissa tuhansien järvien maana. Sen sijaan ulkomaalaisille on epäselvää, että järviä on erityisesti keskisessä ja itäisessä Suomessa.

Ridemalmin mukaan vielä suurempi epätietoisuus vallitsee siitä, missä sijaitsevat ne kaikkein tunnetuimmat ja kauneimmat järvimaisemat.

– Tähän tietenkin on itsestään selvä vastaus: Kuopiosta ja Puijon tornista, joka voittaa mahdolliset kilpailijat kirkkaasti, jos näitä nähtävyyksiä voi ylipäänsä laittaa arvojärjestykseen, Ridemalm lataa aloitteessaan.

Puijon tornista avautuva maisema voittaa hevosen mitalla muut vastaavat maisemat.

Jan Ridemalm

Ridemalmin mielestä ratkaisuna olisi se, että Puijon tornista avautuva järvimaisema pyrittäisiin saamaan Unescon maailmanperintölistalle.

– Kauniita maisemia on muuallakin Suomessa. Luulen, että Puijon torni toimisi hyvänä, kiinteänä alustana, mistä maisemaa voi katsella. Näsinneula Tampereella voisi olla toinen katselupaikka, mutta Puijon tornista avautuva maisema voittaa hevosen mitalla muut vastaavat maisemat.

"Meriitti ja vetovoimatekijä"

Kuopion kaupunki on käsitellyt aloitetta kaupunginjohtajan päätöskokouksessa. Markkinointijohtaja Kirsi Soinisen mukaan asia on sinänsä kiinnostava ja mahdollisesti matkailullisesti merkityksellinen. Ridemalm toteaa aloitteessaan, että maailmanperintökohteeksi pääsy toisi Kuopioon lisää matkailijoita ja kenties uusia lentoyhteyksiä Suomen ulkopuolelta.

– Olisihan se toki meriitti ja vetovoimatekijä matkailukohteiden ja muiden osalta eli sinänsä ollaan positiivisella mielellä, Soininen toteaa.

Hänen mukaansa asiaa voisi kuitenkin pohtia laajempana kokonaisuutena, yhteistyössä muiden Järvi-Suomen maakuntien kanssa.

– Upea ja uniikkahan tuo maisema on Puijolta katsottuna ja sitä samaa sarjaa omalla tavallaan kuin Kolin kansallismaisema. Sitä joutuu ehkä pohtimaan, onko Kuopio ainut paikka [maailmanperintökohteeksi] Järvi-Suomen näkökulmasta.

Kuopion kaupunki tekee aiheesta selvitystä. Kaupungin kannan muodostamisen valmistelutyö on annettu uudelle ympäristöjohtajalle Tanja Leppäselle ja väliaikaisella kaupunkisuunnittelujohtajalle Juha Romppaselle. Asian käsittelyyn palataan syksyllä sitten kun selvitys on valmistunut.

Tuttuus sokaisee

Muun muassa näyttelyiden ja mainosten parissa työskennelleellä yksityisyrittäjällä on syy olla kiinnostunut maailmanperintökohteista. Ridemalm on mukana projektissa, jonka tarkoituksena on avata maailman ensimmäinen Maailmanmuseo tai Maailmanperintömuseo. Hän toivoisi, että tulevassa museossa olisi edustettuna myös Kuopion seudun järvimaisema maailmanperintökohteena.

– Haluaisin nostaa järvisuomalaisten ja ehkä juuri kuopiolaisten itsetuntoa. Te asutte siellä maanpäällisessä paratiisissa.

Ridemalm on itse syntynyt Rautalammilla, ja sen vuoksi seudun järvimaisemat ovat hänelle tuttuja. Nyt hän pystyy katsomaan synnyinseutunsa kauneutta ulkopuolisen silmin.

– Kotiseutusokeus saattaa tehdä meidät tietämättömäksi siitä, mikä kotiseutumme arvo on. Mukanani olleita vieraita ei saa pois Puijon tornista, kun joskus olemme sinne menneet. Se maisema on jotakin korvaamatonta, luontoilmiö, jota ei juuri muualta voi kokea kuin Puijon tornista.

Suomesta maailmanperintökohteiksi (siirryt toiseen palveluun)ovat päässeet Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäki, Struven ketju sekä Merenkurkun saaristo.