Koe uusi yle.fi

Lux Helsingin valot vetivät ennätysyleisön paukkuvasta pakkasesta ja tihkusateesta huolimatta

Tapahtuman tuottaja haaveilee festivaalin viemisestä maan alle. Ensi vuonna valofestivaali viettää kymmenvuotissynttäreitä.

Valoesitykset ja valotaide
mies ja nainen katsovat valoteoksia talviyössä
Ohikulkijat ihastelevat Rölli Ridanpään ja Tero Laineen teosta Light Pipes.Kirsi Tuura

Vaihteleva sää – paukkupakkanen, sitä seurannut sohjo ja tihkusade – eivät säikäyttäneet valofestivaali Lux Helsingin kävijäkuntaa.

Viiden päivän aikana festivaali keräsi yli puoli miljoonaa kävijää keskustan kortteleihin. Vilkkainta oli viikonloppuna ja yllättäen vielä päätöspäivänä maanantaina, kertoo tapahtuvaa koordinoiva tuottaja Emma Lumme Visit Helsingistä.

– Se todistaa sitä viimeisen päivän viettiä, joka suomalaisilla on. Kun joku on viimeistä päivää päällänsä, niin sinne sitten tullaan, oli päivä mikä hyvänsä.

Jo muutaman vuoden ajan festivaalin strategiana on ollut, ettei kävijäkuntaa tarvitse kasvattaa. Keskustaan ei yksinkertaisesti sovi enempää ihmisiä, Lumme selittää. Tänäkin vuonna jonoja kertyi monin paikoin etenkin viikonloppuiltoina.

Kävijäkokemusta on kuitenkin pyritty parantamaan. Tänä vuonna konkreettinen parannus oli ravintoloiden kanssa järjestetty Lux Eat -oheistapahtuma.

– Kävijäpalautteissa on korostunut joka vuosi, että ravintolat eivät ole auki, Lumme kertoo.

Flowers of Life ja kupariputket nousivat suosikeiksi

valoteoksia talviyössä
Flowers of Life -kollektiivin liehuvat teokset olivat selkeästi yksi festivaalin suosikeista.Johanna Kinnari

Lux Helsinki kerää kävijäpalautetta (siirryt toiseen palveluun) festivaalivierailta 21. tammikuuta saakka. Tähän mennessä saapuneista vastauksista ja Instagramin kuvavirrasta erottuu muutamia suosikkiteoksia, Lumme kertoo.

Yksi on selkeästi ollut Helsingin yliopiston Topelian sisäpihalle levittäytynyt Flowers of Life. Toinen, ehkäpä hieman yllättävämpi suosikki näyttää olleen kupariputkista Senaatintorille koottu Light Pipes.

– Siitä on kirkon ohella otettu todella paljon kuvia.

Kymppisynttärit suunnitteilla: valotaidetta maan alle?

Moni Lux Helsingin kävijä huokaili, miksei valotaidetta voisi olla kaupungissa pysyvämminkin. Esimerkiksi Kauppatorin laidalla Presidentinlinnan ja muiden arvorakennusten juhlavalaisu oli upea, mutta silti melko hillitty.

Miksei valaistus voisi olla pysyvä?

– No sitä kannattaa kysyä kaupungilta, Lumme nauraa.

– Yksi Luxin strategia on juuri kiinnittää huomiota kaupunkivalaistukseen ja siihen, voisiko sille tehdä jotain.

Lumpeen mukaan yhdeksättä kertaa järjestetty valofestivaali on jo vaikuttanut myönteisesti ympäristöönsä. Esimerkiksi kiivaasti rakentuvassa Kruunuvuorenrannassa valaistukseen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Lumme visioi, että ensi vuonna sinne voisi viedä vaikka kiertoajelulle kansainvälisiä festivaalivieraita.

Lisäksi tuottajalla on toinenkin haave:

– Olisi tosi siistiä viedä yksi teos maanalaiseen Helsinkiin! Maan alla on paljon lämmönjakelukeskuksia, niin sanottuja hylättyjä metroasemia, joita ei ole ikinä rakennettu valmiiksi, altaita ja muita. Niitäkin on ollut keskusteluissa.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Talousrikokset

Työpaikkojen varkaudet ja petokset hurjempia kuin uskotaan: "Työpaikan sisälle jää vellomaan epäilys, kuka oli syyllinen"

Hävittäjät

Suomi lähettää tarjouspyynnöt uusista hävittäjistä keväällä - "Tarvitsemme vähintään 64 konetta tämänkokoisen maan puolustamiseen"

Lapsen oikeudet

Yli 600 työpaikalle otetaan lapsi mukaan teemapäivän mukaisesti

Saksan politiikka

Toimittajalta: Saksan demarien pää kääntyi – suuri koalitio on mahdollinen