Koe uusi yle.fi

Opiskelijalla todettu keuhkotuberkuloosi Kajaanissa

Tuberkuloosi on Suomessa harvinainen vaikka maailmalla se on erittäin yleinen tartuntatauti.

tuberkuloosi
Mies yskii.
Kuvituskuva.Laura Tolonen / Yle

Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijalla on todettu keuhkotuberkuloositartunta. Ammattikorkeakoulun tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan todettu tuberkuloosi on tarttuvaa muotoa, minkä vuoksi järjestetään tartuntatautilain mukainen altistuneiden selvittely. Näin pyritään estämään taudin leviäminen.

– Olemme ryhtyneet tarvittaviin toimenpiteisiin altistuneen henkilökunnan sekä altistuneiden opiskelijoiden saattamiseksi tutkimusten pariin. Kainuun keskussairaalan lisäksi teemme yhteistyötä työterveyshuollon sekä opiskelijaterveydenhuollon kanssa, toteaa rehtori Turo Kilpeläinen.

Kainuun keskussairaala koordinoi altistuneiden selvittelyä ja tutkimuksiin ohjaamista.

Kainuun sairaanhoitopiirin keuhkosairauksien ylilääkäri Elsa Nylund kertoo, että tuberkuloosi on Suomessa harvinainen, mutta maailman laajuisesti erittäin yleinen tartuntatauti. Kainuussa esiintyy vuositasolla vain yksittäisiä uusia tuberkuloositapauksia.

Nylundin mukaan tuberkuloosi leviää pisaratartuntana, mutta tartunta vaatii merkittävää ja toistuvaa altistusta. Noin kolmasosa altistuneista saa tuberkuloositartunnan ja näistä vain noin 10 prosenttia sairastuu elinaikanaan kliiniseen tuberkuloosiin. Tuberkuloosin tarttuminen perusterveeseen aikuiseen on poikkeuksellista. Tartunnan voi saada vain tarttuvaa tuberkuloosia sairastavalta henkilöltä, ei esimerkiksi oireettomalta tuberkuloosille altistuneelta henkilöltä.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyvinvointi

Jäivätkö unet vähiin? Unihoitaja vinkkaa: Kokeile pysäytyssanaa, älä katso kelloa

Meteorit

Leiskuvan tulipallon putoamispaikka selvisi – palat putosivat mallinnuksen mukaan erämaahan

Tieliikenneonnettomuudet

Kuorma-auto törmäsi polkupyöräilijään Akaassa – Nuori poika sai surmansa

Ruokakulttuuri

"Keittiö ei voi jokaista tuulta seurata" – Suomalaisten maku muuttuu verkkaisesti