Guardian: FBI sai pöyristyttävät Trump-tiedot John McCainilta

Vahvistamattoman raportin mukaan Donald Trumpin ja hänen kampanjaväkensä toiminta Venäjällä on ollut hyvin kyseenalaista.

John McCain
John McCain
John McCain lehditötilaisuudessa 10. tammikuuta 2017.Shawn Thew / EPA

Yhdysvalloissa on nousemassa kohu tiedusteluraportista, jonka mukaan runsaan viikon kuluttua maan johtoon nousevalla Donald Trumpilla on hyvin epäilyttävät suhteet Venäjään. Raportista myös väitetään ilmenevän, että Venäjä voisi painostaa Trumpia seksihäväistyksen kautta.

Raportti, jonka painotetaan olevan vahvistamaton ja myös sisältävän virheitä, on julkaissut uutissivusto BuzzFeed. Trumpin henkilökunta on vakuuttanut - raporttia erikseen mainitsematta - ettei Trumpilla ole ollut mitään asiattomia yhteyksiä Venäjään. Myös Venäjä kiistää asian.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI sai raportista tiedon joulukuussa ja sitä tutkitaan. Vaikka raportin sisältö on kyseenalainen, sen tiivistelmä esiteltiin Trumpille ja nykyiselle presidentille Barack Obamalle viime viikolla.

Trumpin puoluetoveri viestinviejänä

Brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) kertoo saaneensa vahvistuksen sille, että raportin toimitti FBI:lle republikaanipuolueen johtohahmoihin kuuluva senaattori John McCain.

McCain, joka toimii senaatin puolustuskomitean puheenjohtajana, sai lehden mukaan tiedon raportista läntiseltä kumppanimaalta. Tämän jälkeen McCain antoi materiaalin FBI:n johtajalle James Comeylle miesten kahdenvälisessä tapaamisessa.

McCain ei lehden mukaan ottanut kantaa, ovatko raportissa kerrotut tiedot paikkansapitäviä. Hän piti asiaa kuitenkin niin tärkeänä, että ehdotti, että senaatti perustaisi erityisen työryhmän tutkimaan Trumpin kampanjaväen tekemisiä Venäjällä. Republikaanien johto kuitenkin tyrmäsi toiveen.

Raportin on koostanut entinen vastavakoilussa työskennellyt henkilö, joka nykyään toimii yksityisenä konsulttina.

Guardianin haastattelema, nimettömänä pysyttelevä yhdysvaltalainen virkamies kertoo, että kyseinen lähde on tunnetusti luotettava, huolellinen ja hyvin informoitu, ja että hänellä on Venäjällä erittäin hyvät kontaktit.

Lue myös: Hyppy tuntemattomaan – Tällainen on Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump

Lähteet: Reuters