Pääministeri Sipilän Chempolis-kuvioista tullut neljä kantelua oikeuskanslerille

Asian käsittelyn aikatauluista ei ole toistaiseksi tietoa. Oikeuskanslerinvirastossa kanteluiden käsittelyajat voivat olla kuukausia.

Juha Sipilä
Juha Sipilä.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Oikeuskanslerille on tähän mennessä jätetty neljä kantelua, joissa pyydetään selvittämään pääministeri Juha Sipilän (kesk.) jääviyttä ja esteellisyyttä liittyen biojalostusteknologiayhtiö Chempoliksen osallistumiseen Intian-matkalle. Kaikki kantelut ovat yksityishenkilöiden tekemiä.

Oikeuskanslerinvirastosta kerrotaan asian etenevän siten, että esittelijä oletettavasti ottaa yhteyttä eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan ja kysyy, onko sinne tullut samaa asiaa koskevia kanteluita.

Jos on, niin se organisaatio, joka on saanut ensimmäisenä kantelun, ottaa pääsääntöisesti asian käsiteltäväkseen.

Jos kanteluiden käsittely pysyy oikeuskanslerinvirastossa, sitten esittelijä arvioi, tarvitseeko asiasta pyytää selvityksiä. Oikeuskanslerinvirasto voisi pyytää selvityksen asiasta esimerkiksi pääministeri Sipilältä.

Oikeuskanslerinvirastosta kerrotaan, että Chempolis-kanteluiden esittelijä palaa lomalta ensi viikolla. Hänellä on myös muita kanteluita pöydällään, joten Chempolis-asian käsittelyn aikatauluista ei ole toistaiseksi tietoa.

Oikeuskanslerinvirastossa kanteluiden käsittelyajat voivat olla kuukausia.

Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta puolestaan kerrottiin keskiviikkona puolen päivän aikaan, että siihen mennessä heidän tietokonejärjestelmäänsä ei ollut kirjattu asiaan liittyviä kanteluita.

Yksityishenkilö voi tehdä selvityspyynnön tällaisessa asiassa kummalle tahansa, oikeuskanslerille tai oikeusasiamiehelle.