SDP:n Rinne: Pääministerin jääviyskeskustelu hämmentää

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää pääministerin jääviydestä syntynyttä keskustelua hämmentävänä. Rinteen mielestä jääviyssäännökset ovat sinänsä selkeitä.

Antti Rinne
Antti Rinne
Antti RinneJarno Kuusinen / AOP

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on hämmentynyt pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mahdollisesta jääviydestä käytävästä keskustelusta. Rinteen mielestä myös poliittisia päätöksentekijöitä koskevat virkamiesjääviyden säännökset ovat toimineet hyvin.

– Lähtökohta on ollut se, että jos itselle on syntynyt pienikin epäilys esteellisyydestä, niin sitten on jäävännyt itsensä päätöksenteosta.

Rinne varoo ottamasta kantaa pääministerin mahdolliseen esteellisyyteen ja toivoo pääministerin nyt itse selvittävän asiaa.

– Näyttää siltä, että pääministerillä ei ole ihan selvää käsitystä miten virkamiesjääviyttä käytännössä sovelletaan. Minusta olisi tärkeää, että pääministeri antaisi nyt yksityiskohtaisen selvityksen siitä, mitä on tapahtunut sekä Terrafamessa että tässä viimeisimmässä tapauksessa.

Jäävääminen tuttua kunnissakin

Rinne muistuttaa, että samat jääviyssäännökset koskevat tietyiltä osin sovellettuna myös kuntapäättäjiä ja sitä kautta esteellisyyden pohtiminen on tuttua myös kuntatasolla. Rinteen mielestä jääviyssäännöt pelaavat hyvin ja niitä on sovellettu oikein.

– Hämmentävää, että pääministeri nyt on tässä tilanteessa pari kertaa hyvin lyhyen ajan sisällä.

Vihreiden Niinistö: Jääviys suojaa päättäjää

Myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö välttelee Sipilän arvostelua ja puhuu mieluummin jääviydestä yleisellä tasolla. Niinistön mukaan tiukat jääviyssäännökset ovat kaikkien etu.

– Tiukat jääviyssäännökset suojaavat myös päättäjää siten, että ei voi edes tulla epäilyksiä vallan väärinkäytöstä.

Niinistön mielestä ei ole mitään syytä epäillä, että pääministeri olisi pyrkinyt hankkimaan taloudellista etua sukulaisilleen. Avoimutta Niinistö toivoo lisää.

– Avoimuus ennen kaikkea etukäteen on se, missä pääministeri on epäonnistunut, Niinistö arvioi.

Juttua täydennetty Ville Niinistön kommenteilla 15.19.

Lue myös: Pääministeri Sipilän ympärillä kuohuu taas: Jättitilaus Intiasta herätti jääviysepäilyt – näin tapahtumat etenivät