Hyppää sisältöön

Koulukotilasten rankka kohtalo kosketti: Ensin anteeksipyyntö, nyt Vuoden tiedekirja –palkinto

Vuoden tiedekirja –palkinto on myönnetty teoksesta Yhteiskunnan tahra? Koulukotien kasvattien vaietut kokemukset.

Kuva: Vastapaino

Kirjan ovat kirjoittaneet sosiologian tutkija Marjo Laitala ja sosiologian professori Vesa Puuronen Oulun yliopistosta.

Palkintoraadin mukaan _Yhteiskunnan tahra? Koulukotien kasvattien vaietut kokemukset _(Vastapaino) osoittaa, että ”huostaanotoissa ja koulukotisijoituksissa on tapahtunut vääryyksiä. Koulukotien idea ja käytänteet ovat osa valtiollisen uusrasismin järjestelmää, jonka avulla on hallittu alhaisessa sosiaalisessa asemassa olevia ryhmiä ja niiden yksittäisiä jäseniä”.

Raati toteaa, että Marjo Laitala ja Vesa Puuronen korostavat inhimillisyyden, oikeudenmukaisuuden, solidaarisuuden ja tasa-arvon tutkimisen tärkeyttä yhteiskunnassa. Tutkimus painottaa, että yhteiskunnan tulee reagoida vääryyksiin myös jälkikäteen.

Valtio pyysi anteeksi

Teos osaltaan vaikutti siihen, että valtio marraskuussa 2016 pyysi anteeksi lastensuojelun sijaishuollossa kaltoinkohdelluilta henkilöiltä.

Vesa Puuronen on iloinen Vuoden tiedekirja –palkinnosta. Hän kuitenkin muistuttaa, että koulukotikasvattien osalta asia on vielä kesken ja taloudelliset korvaukset saamatta.

– Kirjassa esitämme, että valtiovalta hyvittäisi kaltoinkohtelun laitoksissa olleille ihmisille. Siinä ei ole edetty yhtään mihinkään. Toivottavasti asian saama julkisuus ja kirjan saama huomio edesauttavat asiaa.

Vesa Puuronen toivookin, että keskustelu koulukotilasten kohtalosta jatkuisi.

Koulukodeissa väkivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä

Yhteiskunnan tahra? käsittelee Suomessa koulukoteihin sijoitettujen lasten ja nuorten kokemuksia vuosina 1940–1985. Kirjassa he kertovat koulukotiaikana kokemastaan väkivallasta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja muusta kaltoinkohtelusta.

Yksi heistä oli mäntsäläläinen Martti Vättö. Yleisradion haastattelussa hän totesi, etteivät omaiset tajunneet, minne heidän lapsensa joutuivat.

– Lapsia käytettiin työvoimana. Raskainta oli läheisyyden puute. Olimme kuin numeroita. Tukka pois ja porukasta tehtiin samankaltaisia. Jälkeenpäin olen ajatellut, että vähän Auschwitz-meinininkiä. Alistamista, Martti Vättö kertoi.

Vuoden tiedekirjapalkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.

Palkinnon myöntävät Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen tiedekustantajien liitto. Palkintoa on jaettu vuodesta 1989 alkaen.

.
.