Suomalaisesta kylähulluudesta tuli vientituote – myös Ruotsi saa pian ensimmäisen virallisen kylähullunsa

Uutta valtakunnan virallista kylähullua ryhdyttiin etsimään jälleen myös Suomessa.

kylähullut
Hattupäisiä ihmisiä rivissä.
Toni Pitkänen / Yle

Näissä kokoontumisissa kukin saa olla vapaasti oma itsensä. Eri vuosina kylähulluksi diagnosoidut erottaa kunkin omasta viitasta, joka saadaan aina lahjaksi edelliseltä kylähullulta. Mutta mitä taudinkuvaan oikeastaan kuuluu?

– Ajatuksenjuoksun täytyy olla poikkeava. Normaalista ei tule koskaan kylähullua, linjaa valtakunnan ensimmäinen virallinen kylähullu, äänekoskelainen Helmer Pesonen.

Hattupäinen mies katsoo eteenpäin.
Toni Pitkänen / Yle

Pesosella on kokemusta valtavirtaa vastaan uimisesta. Yrittäjänä hän on pyrkinyt monipuolistamaan suomalaista eläintuotantoa muun muassa ranskalaisilla etanoilla, meksikolaisilla muurahaisilla sekä sammakoilla, strutseilla ja biisoneilla. Vastustustakin hän on kohdannut.

– Eihän tämmöistä saisi Suomessa tehdä. Paljon on keksitty erilaisia kieltoja, joilla toimiani on lopetettu. Etanankasvatuksesta minut jopa palkittiin, mutta pian se siirtyi Viroon, koska vaatimukset kasvattamiselle alkoivat olla ihan mahdottomat, Pesonen muistelee.

Joskus tulee lunta tupaan, mutta siitä ei pidä lannistua.

Esko Ropponen

Valtakunnan VIII kylähullu ja kylätoiminnan grand old man, varkautelainen Esko Ropponen on erilaisten hankkeiden avulla kehittänyt kotikyläänsä Harjunrantaa väsymättömästi, ja pitää yhtenä kylähullun tärkeimmistä ominaisuuksista juuri periksiantamattomuutta

– Että uskaltaa tehdä aloitteita ja viedä niitä eteenpäin. Joskus tulee lunta tupaan, mutta siitä ei pidä lannistua.

Kylähulluus on osa suomalaisuutta

Nainen osoittaa kameraan iso pamppu olallaan.
Toni Pitkänen / Yle

Tänään ryhdyttiin etsimään Valtakunnan seuraavaa kylähullua (siirryt toiseen palveluun). Hallitseva kylähullu, Leppävirran Soinilansalmen kyläaktiivi Arja Huovinen on ollut rooliinsa erittäin tyytyväinen.

– Tämä viitta on minulle kuin panssari. Kylähulluna saan tuoda kaikki ajatukseni esille, kukaan ei voi rajoittaa sitä, Huovinen virnistää.

Suomalainen kylähulluus on herättänyt mielenkiintoa myös maailmalla, ja nyt kilpailu on laajenemassa myös Ruotsiin. Ihan uutta Nokiaa hulluudesta ei vielä ehkä saa, mutta potentiaalia siinä on.

Kylähulluna saan tuoda kaikki ajatukseni esille.

Arja Huovinen

– Onhan siinä jotain hyvin suomalaista. Taistelutahtoa, jota olemme saaneet vuosisatojen ajan ollessamme puristuksissa molemmilta puolilta, Pesonen pohtii.

Samaa mieltä on myös Heikki Kumpula, XII kylähullu Haapajärveltä.

– Kyllähän se on puhtaasti suomalainen ominaisuus. Uusi vientituote.

Viittoihin pukeutuneita ihmisiä rivissä puhujanpöntön edessä.
Toni Pitkänen / Yle