Koe uusi yle.fi

Tampereen pääkatu avataan yksityisautoille määräajaksi – myös ratikan rakentamisaikataulu muuttuu

Tällä hetkellä joukkoliikennekatuna oleva Rautatieaseman ja Hämeensillan väli Hämeenkadulla avataan uudelleen kaikelle liikenteelle.

liikenne
Hämeenkatu
Kari Alentola / Yle

Tampereen keskustan liikennenjärjestelyt muuttuvat. Samaan aikaan meneillään olevat liikenne- ja muut rakennushankkeet aiheuttavat ongelmia keskustan liikenteessä. Hankaluuksien helpottamiseksi kaupunki on päättänyt avata joukkoliikennekatuna olevan Hämeenkadun itäpään määräajaksi liikenteelle.

Yksityisautoilu sallitaan Rautatieaseman ja Hämeensillan välisellä alueella helmikuun alusta kesäkuun alkuun asti. Ennen kuin katu voidaan uudelleen avata kaikelle liikenteelle, sieltä on mm. poistettava kaistojen kavennukset. Kadusta tulee aiempaan tapaan nelikaistainen. Purkutyöt ja liikennevalojen käyttöönotto maksavat arviolta 80 000 euroa.

– Hämeenkadun määräaikaisen avaamisen toivotaan helpottavan hieman keskustan liikennettä, koska se lisää reittivaihtoehtoja. Ratkaisuun liittyy toki myös haasteita. Avaamiseen päädyttiin saadun palautteen perusteella, apulaispormestari Pekka Salmi sanoo.

Hämeenkadun itäpäässä on ollut meneillään joukkoliikenne- ja kävelykatukokeilu, joka virallisesti päättyi vuoden vaihteessa. Lähivuosina koko Hämeenkatu on tarkoitus muuttaa joukkoliikenne- ja kavelykaduksi, jossa on myös pyöräilyväylä. Myös tuleva raitiotie kulkee Hämeenkadun kautta.

Ratikan rakentaminen myllää keskustaa

Liikennemäärät Tampereen ydinkeskustassa ovat kasvaneet Rantatunnelin avaamisen jälkeen. Osa aiemmin Rantaväylälle ohjautuneesta liikenteestä on joutunut etsimään uusia reittejä ja liikennemäärät esimerkiksi Satakunnankadulla ovat kasvaneet. Osittain ruuhkautuminen johtuu siitä, että kaikki tunnelin ympäristön rakenteet eivät vielä ole valmiina.

Lisähaasteita keskustan liikenteelle on luvassa raitiotien rakentamisesta. Nyt tehdyn päätöksen mukaan raitiotien rakentamisen alkua ydinkeskustassa lykätään. Asematunnelissa ja Hämeenkadulla tehtävien töiden aloitus siirtyy maaliskuusta kesäkuuhun. Hämeenkadulla ratikkatyöt aloitetaan länsipäästä, Tuulensuun korttelista.

Keskustan liikennemäärien arvioidaan vähenevän kesäkuussa muun muassa bussien siirtyessä kesäaikatauluihin. Rantatunneliin liittyvän Naistenlahden eritasoliittymä valmistuu elokuussa ja se tuo syksyksi uusia reittejä ajoneuvoille. Tällöin Kekkosentien käyttö helpottuu itä-länsi -suuntaiselle liikenteelle.

Myös Ratapihankadulle tehdään keväällä parannuksia, jotka tuovat lisää sujuvuutta etelä-pohjois -suuntaiselle liikenteelle. Merkittävin parannus on uuden tilapäisen katuyhteyden rakentaminen Vellamonkadun ja Väinölänkadun välille.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa

A-studio

Rikosoikeusprofessori seksuaalisesta hyväksikäytöstä: Lasten kohdalla pitäisi tuomita useammin raiskauksena