1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuuska

Pistokokeet paljastivat puutteita nuuskavalvonnassa – Laivayhtiö: "On toimittu väärin"

Syöpäjärjestöjen koeostoissa ruotsinlaivoilla pystyi ostamaan nuuskaa yli maahantuontirajoitusten.

Kuva: Yle

Syöpäjärjestöjen tekemien koeostojen perusteella ruotsinlaivoilla on mahdollista ostaa nuuskaa yli maahantuontirajoitusten.

Syöpäjärjestöt teki viime vuoden syyskuussa yhteensä neljä nuuskan koeostoa ruotsinlaivoilla. Järjestön mukaan joka kerralla nuuskaa myytiin selvästi maahantuontimääräykset ylittäviä määriä. Koeostot tehtiin Viking Linen ja Tallink Siljan laivoilla, joista kolme on Suomen lipun alla ja yksi Ruotsin.

Viking Linen operatiivinen johtaja Ville Hård kertoo, että yhtiön ohjeiden mukaan nuuskan ostomäärä pitäisi tarkistaa ja merkitä matkalippuun.

– Nuuskan tuontirajoituksen muuttumisen jälkeen elokuussa lisäsimme matkalippuun S-merkinnän nuuskalle. Henkilökuntaa on ohjeistettu tarkistamaan määrät ja merkkaamaan ostotapahtuma matkalippuun. Nyt nähtävästi näillä ostokerroilla tätä ei olla noudatettu.

"Toivon, että nämä ovat poikkeuksia"

Hård vakuuttaa, että tuontirajojen yli myyminen ei ole yhtiön tietoinen toimintatapa. 

– On selkeästi toimittu väärin ja asia täytyy käydä uudelleen läpi laivoilla. Toivon, että nämä ovat poikkeuksia ja alkukankeutta muutoksen jälkeen.

Myyntitapahtuman merkitsemisellä matkalippuun pyritään parantamaan valvontaa laivoilla.

– Sen lisäksi meillä on nuuskahyllyjen vieressä ja tax free -esitteissä ilmoitus siitä, mitkä ovat voimassa olevat tuontirajoitukset nuuskalle.

Tallink: Tarvittaessa koulutetaan lisää

AS Tallink Grupp toteaa lausunnossaan, että tieto on huolestuttava ja koeostoista aiotaan pyytää Syöpäjärjestöiltä lisää tietoa.

Tallinkin mukaan tarvittaessa henkilökuntaa koulutetaan lisää oikeiden käytäntöjen noudattamisesta.