Evakkolasten muistopuisto Lahteen tulevana kesänä

Evakkolasten muistopuisto tulee Mukkulan kirkon viereen. Puistoon istutetaan sata erilaista puun tainta.

Patsaat ja muistomerkit
Sotilas hevoskuorman ohjaksissa ja evakuoituja karjalaisia lapsia sekä nainen muuttokuorman päällä istumassa evakkomatkalla.
SA-kuva

Evakkolapset saavat Lahteen muistopuiston ensi kesänä. Muistopuisto perustetaan Mukkulan kirkon vieressä olevalle nurmikolle. Muistopuiston rakentaminen on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

– Avajaisten ajankohta on vielä pikkuisen auki, mutta ensi kesänä kuitenkin, lupaa Evakkolapset ry:n varapuheenjohtaja Lauri Kosonen.

Lahden kaupunki istuttaa muistopuistoon sata erilaista puun tainta ja Evakkolapset-yhdistys pystyttää sinne muistomerkin. Kaupunki rakentaa puistoon myös käytävän jalankulkijoille.

– Toivon, että evakkolapset tuntevat paikan omakseen ja voivat sinne silloin tällöin pistäytyä istahtamaan, muistelemaan ja keskustelemaan. Tiettävästi puistoon tulee muutama penkki, joissa voi vaipua muistoihin, kertoo Kosonen.

Kososen tiedossa ei ole vastaavaa paikkaa. Lahti sopii Kososen mielestä hyvin evakkopuiston paikaksi, koska sodan jälkeen moni evakko löysi uuden kodin Lahden seudulta.

– Evakkolapset ovat olleet kauan unohdettu osa meidän väestöä. Evakkolasten yhdistys on perustettu nimenomaan vaalimaan tätä evakkolasten muistoa ja kunnioittamaan sitä, mitä lapset joutuivat aikanaan kokemaan. Osa joutui jättämään kotinsa jopa kolmeen kertaan.

Evakkolapset ry on valtakunnallinen yhdistys, joka perustettiin vuonna 2002.