Ananasakäämä! Pikku Kakkosen Timo Taikuri kohtaa 80-luvun lapsifaninsa nyt yrityskeikoillaan

Juhlavuottaan viettävässä Ylen Pikku Kakkosessa alkoi esiintyä oma taikuri vuonna 1979. Rovaniemeltä ponnistava Timo Kulmakko esiintyi teeveessä vuosikausia haalariasuisena Timo Taikurina.

Pikku Kakkonen
Timo Taikuri esittelee lankatemppua kameralle
Timo Kulmakon rooliasuun kuului vuonna 1988 haalari,lippis, viikset ja takatukka.Antero Tenhunen / Yle

Timo Kulmakon löysi Pikku Kakkoseen lastenohjelmien silloinen päällikkö Pertti Nättilä. Nättilä oli vuosikymmenet ääni ja eleet Ransu-koiran takana.

Kulmakko arvelee, että hän oli jäänyt TV2:n väen mieleen jostakin kotikaupunkinsa Rovaniemen kesätapahtumasta, jossa taikurilla oli aina oma esiintymisständi.

Kulmakon Timo Taikuri oli erilainen taikuri. Hän ei pukeutunut frakkiin ja mustiin. Se kuuluisa pilke silmäkulmassa kuului asiaan.

– Mulla oli jo silloin asu, johon kuuluivat haalarit, lippis, koristossut, viikset ja takatukka.

Punaisista haalareista tuli tavaramerkki, joita teetettiin erilaisia.

– Punavalkoistakin haalaria mietin, koska sitä kautta olisi voinut tulla Coca-Colalta keikkaa, Kulmakko veistelee tänään.

Uusintaottoja ei otettu

Pikku Kakkoseen tulevat jaksot taltioitiin Tampereella aina aamuisin. Ne saatiin saman tien purkkiin. Uusintaotoksia ei tehty. Taikuus oli sillä tavoin suoraa.

Usein ajattelin, että noh ehkä vuosi vielä, tai ehkä kaksi vuotta

Timo Kulmakko

Alun perin Timo Taikuria tehtiin kymmenen osaa, mutta Pikku Kakkosen keikka venähti vuosien mittaiseksi.

– Niitä tehtiin vuosi kerrallaan. Usein ajattelin, että noh, ehkä vuosi vielä, tai ehkä kaksi vuotta. Viimeiset 5-6 vuotta taisivat ollakin, että jospa nyt yksi ohjelmasarja vielä, Kulmakko myöntää.

Timo Taikuri heilui ruudussa ja väänteli ilmapallokoiria aina vuoteen 1992 asti.

Kuuluisa taikasana ananasakäämä tuli mukaan, kun rooli lastenohjelman taikurina vakiintui. Timo nappasi sen Pekka ja Pätkä sammakkomiehinä -elokuvasta. Eräässä kohtauksessa Pätkä yrittää hävittää kananmunan käden liikkeellä ja huudahtaa: ananasagäämä.

Yrityskeikoilla muistellaan menneitä

Tv-kuuluisuus teki tietenkin keikkaa ympäri maata erilaisissa tapahtumissa. Varsinkin huvipuistot työllistivät Timo Taikuria.

– 1980-luku vilahtikin tuosta vaan autossa istuen ja paikkakunnalla jos toisellakin esiintyen.

Mies lippalakissa varieteenteltassa
Timo Kulmakko siviilissä.Yle

Maitokaupassa käynnin aikana muut asiakkaat supisivat kuuluvasti, kun tv-tähti tuli hyllyjen välissä vastaan.

– Kaupan kassakin saattoi kysyä, että anteeksi oletteko se taikuri. Tuntui hassulta, kun nuorta miestä teititeltiin.

Eilispäivän lapset ovat tänään 30-40-vuotiaita ja vallanneet työpaikat. Sen Timo Kulmakko huomaa yrityskeikoillaan. Väki tunnistaa miehen, vaikka keskivartaloon on tullut ekstraa ja otsa noussut korkeammalle, kuten taikuri myöntää.

– Ihan hyvällä ihmiset muistelevat. On kiva kuulla, missä ja millä paikkakunnalla kukin heistä on silloin asunut ja onko tavattu koululla, markkinoilla tai festivaaleilla.

Taikatempuilla Timo Kulmakko elää edelleenkin. Viime vuosina hän on organisoinut Varietee Magica (siirryt toiseen palveluun) -kiertueita.

Taikuus merkitsee Timo Kulmakolle työntekoa yleisön hyväksi.

– Tämä on palveluammatti. Tässä tuotetaan ihmisille harmitonta hauskaa elämystä ja irtiottoa arjesta.