Pienen savolaiskunnan ihme – Miljoonan säästö, paremmat palvelut: ”Sadultahan tämä kuulostaa”

Vajaan 4 000 asukkaan Rantasalmi ulkoisti kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut reilut kaksi vuotta sitten.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Kunnanjohtaja Kristiina Järvenpää.
Kunnanjohtaja Kristiina Järvenpää.Yle

Savonlinnan vieressä sijaitseva Rantasalmi oli ajautumassa kovaa vauhtia kriisikunnaksi 2010-luvun alkuvuosina. Alijäämää eli edellisten vuosien tappioita oli taseessa kolme miljoonaa euroa.

– Tilanne oli hankala. Talous oli menossa kriisiin ja perusterveydenhuollossa tilanne huono, kunnanjohtaja Kristiina Järvenpää muistelee.

Rantasalmi oli ostanut perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon Savonlinnan sosterista ja sosiaalitoimen palvelut naapurista Juvalta.

– Ihmiset eivät päässeet lääkäriin silloin, kun oli tarve. Se kasvatti erikoissairaanhoidon kustannuksia, Kristiina Järvenpää toteaa.

Rantasalmi kilpailutti palveluntarjoajat. Pitkällisen kilpailutusprosessin jälkeen kunta päätyi sopimukseen Terveystalon kanssa. Myös sille yksittäisen kunnan kaikkien sote-palveluiden ulkoistus oli uutta.

– Kyllä Rantasalmi on meille äärimmäisen tärkeä pilotti. Rantasalmella saamme tuottaa kaikki ne palvelut, mitkä laki antaa myöten, Terveystalon Rantasalmen yksikön johtaja Mira Laasonen kertoo.

Rantasalmen sote-menot olivat korkeimmillaan vuonna 2014, jolloin ylittyi 19 miljoonan raja. Seuraava vuonna Rantasalmi maksoi Terveystalolle 17 miljoonaa euroa. Vuoden 2016 arvio on 16 miljoonaa euroa.

– Erittäin iso asia on myös ennustettavuus ja yksinkertaisuus. Me tiedetään lähes eurolleen, mitkä meidän sote-kustannukset ovat vuosittain sopimuskauden aikana. Meillä on kiinteä hinta.

Palvelut, työpaikat ja säästöt

Rantasalmi hoitaa itse vain tietyt lakisääteiset viranomaistehtävät, jotka työllistävät 3,5 henkeä. Suuri asia Rantasalmelle on se, että palvelut toimivat. Lääkäriaikoja löytyy terveyskeskuksesta nopeasti.

– Olen erittäin tyytyväinen, että näin hyvin on mennyt. On tullut ongelmia, mutta ne on ratkaistu matkan varrelta. kunnanjohtaja Kristiina Järvenpää kertoo.

Järvenpään mukaan suurimmat ongelmat ovat tulleet vastaan viranomaisten, kuten aluehallintoviraston kanssa.

– Niistäkin on selvitty. AVI on seurannut meitä tarkasti.

Rantasalmi tavoitteli ulkoistamisella säästöjen lisäksi parempia lähipalveluita, sujuvia hoitoketjuja ja työpaikkojen säilymistä kunnassa.

– Tavoitteet, jotka ulkoistamiselle asetettiin, on saavutettu, Järvenpää sanoo.

Terveystalon Mira Laasonen arvioi, että henkilökuntaa Rantasalmella on alkusysäyksen jälkeen saman verran kuin ennen ulkoistamista. Julkisten ja Työntekijäjärjestöt ovat joskus karsastaneet sote-palveluiden yksityistämisratkaisuja.

– Työhyvinvoinnin mittarit osoittavat ylöspäin. Olen itsekin aiemmin työskennellyt kunnallisella puolella. Aiemmin olin itsekin epäuskoinen siihen, miten yksityisen palvelutuottaja voi olla julkista tehokkaampi, mutta näin on, Mira Laasonen arvioi.

– Meillä ei tarvita lautakunta-, hallitus- ja valtuustokäsittelyä. Me olemme ketterämpiä ja tehokkaampia, sanoo Laasonen.

Mira Laasonen vakuuttaa, että Terveystalo ei hae suuren suuria euromääräisiä voittoja Rantasalmelta.

Aina olen saanut avun, kun olen tarvinnut.

Mauno Sopanen

– Meille on tärkeää saada kokemusta tällaisesta kokonaispaketista ennen suurta sote-uudistusta, Laasonen pohtii.

Flunssa vei petiin

Myös kuntalaiset tuntuvat olevan tyytyväisiä tilanteeseen. Arkipäivänä lounasaikaan terveyskeskuksen vastaanotolla on rauhallista.

–Minulla ei ole moittimista, aina olen saanut avun, kun olen tarvinnut. Joskus joutuu odottamaan puhelimessa joitakin kymmeniä minuutteja, mutta aina olen ajan saanut, arvioi miniäänsä lääkärissä käyttänyt Mauno Sopanen

Sopasen toive kunnalle ja terveyspalveluyritykselle ovat maltilliset.

– Kunhan pysyvät edes tällaisina.

Tyytyväinen palveluihin oli myös vuodeosastolla flunssasta toipumassa ollut Elsa Kutvonen. Terveyskeskus toimii entisellä paikallaan, vaikka toiminnan pyörittäjä on vaihtunut.

– Veti niin heikoksi kotona, että lopulta pökerryin jouluaamuna. Sain soitettua pojalle. Olin ensin Savonlinnassa ensiavussa ja eilen tuotiin tänne. Hyvin palvelu toimii ja kaikki ovat niin ystävällisiä. Toivottavasti pitävät jonkun aikaa, että pääsen kunnolla paranemaan. Että pystyisin kotona asumaan, Tammenlahden kylällä omakotitalossa asuva Kutvonen tuumi.

Sulkava seurasi perässä

Rantasalmen kokemusta rohkaisemana myös naapurikunta Sulkava ulkoisti palvelut. Sulkava odottaa säästöjä ja parempia lähipalveluita. Sopimushinta on 11,6 miljoonaa euroa vuodessa kahden vuoden ajan. Sen jälkeen kymmenvuotisen sopimuksen hinta nousee jatkossa korkeintaan kaksi prosenttia vuodessa.

– Sopimushinta on puolitoista miljoonaa euroa vähemmän kuin aiemmin, kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka vertaa.

Ikola-Norrbackan mukaan Sulkavakin oli ajautumassa kriisikunnaksi. Sulkava päätyi sopimukseen Attendon kanssa.

– Tottakai seurasimme silmä kovana Rantasalmen kokemuksia. Huomattiin, että heillä talous kääntyi saman tien heti seuraavana vuonna. Ja asiakkaat olivat tyytyväisiä.

Vuoden 2019 alussa kuntien tekemät sote-sopimukset siirtyvät maakuntien vastuulle. Kokonaisia ulkoistamisia on tehty reilussa kymmenessä kunnassa. Uusia sopimuksia ei ole saanut tehdä kevään 2016 jälkeen.